Lodě v Černém moři převážející ukrajinské obilí (6.8.2022)

Lodě v Černém moři převážející ukrajinské obilí (6.8.2022) Zdroj: Reuters

Rusko pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách, oznámil Kreml

Rusko dnes zastavilo svou účast na obilných dohodách, které od loňského léta umožňovaly i přes pokračující boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty z přístavů v Černém moři. Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle kterého nebyly naplněny části dohod týkající se Ruska. Platnost smluv, které obě strany prodloužily naposledy v květnu, dnes vypršela.

"Dnešním dnem fakticky přestaly platit černomořské dohody. (...) Bohužel část ujednání týkající se Ruska nebyla dosud naplněna. Jejich platnost tedy skončila," uvedl Peskov. Jakmile podle něj ale budou splněny ruské podmínky, Moskva se k dohodám "okamžitě" vrátí.

Moskva už podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové s rozhodnutím neprodloužit ujednání obeznámila Turecko a OSN, které dohody zprostředkovaly, i Kyjev.

Dohody Rusko a Ukrajina podepsaly loni v červenci. Šlo o reakci na ruskou invazi na Ukrajinu, která v obou zemích zastavila vývoz zemědělské produkce po moři. Platnost ujednání byla tehdy 120 dní a oběma stranám se jej podařilo několikrát prodloužit, naposledy v polovině května.

Moskva opakovaně uváděla, že dohodu neprodlouží. V závěru minulého týdne ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že nejsou splněny všechny náležitosti ohledně vývozu ruských potravin a hnojiv. I Peskov dnes upozornil, že rozhodnutí dohody neprodloužit nijak nesouvisí s aktuální situací na Ukrajině, konkrétně s dnešním poškozením Kerčského mostu spojujího pevninské Rusko s anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym, ze kterého Moskva viní Kyjev.