Ľudovít Ódor

Ľudovít Ódor Zdroj: Reuters

Úřednická vláda na Slovensku: Premiérem se stal Ľudovít Ódor
Úřednická vláda na Slovensku: Premiérem se stal Ľudovít Ódor
Úřednická vláda na Slovensku: Premiérem se stal Ľudovít Ódor
Úřednická vláda na Slovensku: Premiérem se stal Ľudovít Ódor
Úřednická vláda na Slovensku: Premiérem se stal Ľudovít Ódor
6
Fotogalerie

Úřednická vláda slovenského premiéra Ódora nedostala důvěru sněmovny, zůstane v úřadu do přečasných voleb

Úřednická vláda slovenského premiéra Ľudovíta Ódora dnes podle očekávání nezískala důvěru sněmovny. Prezidentská kancelář pak oznámila, že hlava státu Zuzana Čaputová v souladu s ústavou ponechá kabinet v úřadu až do jmenování nové vlády, která vzejde ze zářijových předčasných parlamentních voleb. Pro vyslovení důvěry vládě odborníků, která nastoupila v polovině května, hlasovalo jen 34 ze 136 přítomných poslanců.

"Výsledek není pro nás překvapující. Dopředu jsme věděli, které strany podporují program vlády a které strany se zdrží nebo budou proti," řekl Ódor novinářům po hlasování. Dodal, že kabinet hodlá naplňovat své programové prohlášení, byť dokument sněmovna neschválila.

Čaputová označila postup většiny poslanců při hlasování za velmi nezralý postoj. V tiskové zprávě také uvedla, že vznik úřednické vlády byl jedinou ústavní možností, jak přivést Slovensko k předčasným volbám poté, co parlament vyslovil nedůvěru předchozí vládě a zároveň se v něm nenašla většina potřebná ke vzniku jiné vlády.

Kabinet podpořili zejména poslanci liberální strany Svoboda a Solidarita a skupina zákonodárců kolem expremiéra Eduarda Hegera. Naopak, dvě nyní nejpopulárnější strany, Směr-sociální demokracie bývalého trojnásobného předsedy vlády Roberta Fica a Hlas-sociální demokracie expremiéra Petera Pellegriniho, už předem ohlásily, že úřednickou vládu nepodpoří.

K nim se přidali rovněž poslanci nejsilnějšího parlamentního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče. Pro vyslovení důvěry vládě nehlasovali ani poslanci krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko, jejíž poslanec Rastislav Schlosár v rozpravě kritizoval, že slovenským premiérem poprvé v historii země není příslušník státotvorného národa, ale národnostní menšiny, a to maďarské.

Kabinet bez důvěry sněmovny například nebude moci rozhodovat o zásadních otázkách vnitřní a zahraniční politiky. Výkon jiných pravomocí, které vládě vyplývají ze zákonů, a nikoliv přímo z ústavy, zase bude podléhat předchozímu souhlasu hlavy státu. V tomto režimu fungovala předchozí Hegerova vláda od poloviny prosince, kdy jí sněmovna vyslovila nedůvěru.

S ohledem na blížící se parlamentní volby vláda ekonoma Ódora už prakticky nemá prostor prosadit v parlamentu zásadnější návrhy či reformy.

Ódorova vláda ve svém programovém prohlášení například slíbila pokračovat v pomoci Ukrajině bránící se ruské invazi, dále chce zajistit co největší čerpání peněz z evropských fondů z předchozího sedmiletého rozpočtového období a zrychlit plnění milníků z plánu obnovy. Kromě toho hodlá v klíčových oblastech připravit strategické materiály pro příští vládu.

Úřednický kabinet také bude muset připravit návrh rozpočtu veřejného sektoru na příští rok bez deficitu. Očekává se, že příští vládní koalice, která vzejde z voleb, parametry rozpočtu upraví. Dosažení vyrovnaného rozpočtu v příštím roce by ekonomiku země podle nezávislé rozpočtové rady stáhlo do recese. Pro letošek rada dříve odhadla, že schodek veřejných financí země dosáhne 7,5 miliardy eur (179 miliard korun), tedy více než šest procent výkonu ekonomiky.