Ruský Belgorod

Ruský Belgorod Zdroj: ČTK / AP / Vadim Belikov

Ruský Belgorod
Ruský Belgorod
Ruský Belgorod
Ruský Belgorod
Ruský Belgorod
10
Fotogalerie

Belgorodská oblast v noci na středu čelila dronovým útokům

Ruská Belgorodská oblast v noci na dnešek čelila četným útokům bezpilotních letounů, uvedl místní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Do oblasti na začátku tohoto týdne pronikly z Ukrajiny ozbrojené skupiny, Moskva ale tvrdí, že se je podařilo z ruského území vytlačit. Není jasné, zda se v místech stále bojuje.

"Noc nebyla úplně klidná. Zaznamenali jsme četné dronové útoky. O velkou část z nich se postaraly systémy vzdušné obrany," uvedl Gladkov. Bezpilotní letouny podle něj poškodily auta a obytné i kancelářské budovy, obešly se ale bez obětí.

V Grajvoronském okrese, který přímo sousedí s Ukrajinou a kde se v pondělí bojovalo, je podle gubernátora poškozený plynovod a hoří zde menší požár.

Belgorodská oblast na hranicích s Ukrajinou se v pondělí stala dějištěm ozbrojených střetů, které podle ruských úřadů vyvolal vpád ukrajinských "sabotážních skupin". Podle Kyjeva i médií do oblasti pronikli Rusové z oddílů Legie Svoboda Rusku a Ruského dobrovolnického sboru bojujícího na straně Ukrajiny.

Zatímco Rusko v úterý oznámilo, že diverzanty zahnalo zpátky za hranice, ruští dobrovolníci na sociálních sítích uváděli, že v Belgorodské oblasti dál bojují. Zprávy z bojiště nelze nezávisle ověřit.