Jana Nečasová

Jana Nečasová Zdroj: Blesk:PETR NOVOTNY CZECH NEWS CENTER

Prezident Zeman omilostnil Janu Nečasovou. Zločin se stal dávno a Nečasová prý vede řádný život

Prezident Miloš Zeman prominul zbytek zkušební doby manželce někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), informovalo dnes ministerstvo spravedlnosti. Podle České televize se rozhodnutí hlavy státu týká případu zneužití Vojenského zpravodajství. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Zmírnění trestu Hrad zdůvodnil uplynutím dlouhé doby od spáchání skutku a řádným životem omilostněné. Na trest zákazu činnosti se milost nevztahuje. "Udělování milostí je pravomocí prezidenta republiky, dále to pan premiér (Petr Fiala) nebude komentovat," sdělil k rozhodnutí Zemana mluvčí vlády Václav Smolka.

Podle pravomocného verdiktu Nečasová zosnovala zneužití pravomoci, když nezákonně úkolovala zpravodajce, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší ženy Radky. Získáním informací o její předpokládané nevěře chtěla uspíšit Nečasův rozvod. Kauza Vojenského zpravodajství přispěla v roce 2013 k pádu vlády.

"Ministerstvo spravedlnosti obdrželo z kanceláře prezidenta republiky rozhodnutí prezidenta republiky o prominutí zbytku zkušební doby Janě Nečasové," uvedlo ministerstvo na twitteru. Ministerstvo nebylo adresátem návrhu o prominutí a nevedlo o něm žádné řízení.

Hlava státu prominula Nečasové část trestu, který jí byl uložen za dva přečiny zneužití pravomoci úřední osoby. "Pan prezident přihlédl k tomu, že od spáchání skutků uplynulo již téměř deset let a tomu, že omilostněná od té doby žije řádným životem," uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Dodal, že na současně uložený trest zákazu činnosti se milost nevztahuje.

V kauze zneužití Vojenského zpravodajství byli kromě Nečasové odsouzeni také někdejší zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Zpravodajci dostali podmíněné tresty a zákazy činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech. Verdikt nad nimi potvrdil i Nejvyšší soud a neuspěli ani se stížností u Ústavního soudu.

Expremiér Nečas v současnosti čelí obžalobě, že v případu zneužití zpravodajské služby dvakrát křivě vypovídal ve prospěch své ženy. Nečas obvinění odmítá. Kauzu Vojenského zpravodajství označil za politickou, jejím účelem podle něj bylo svrhnout vládu.

Nečasová figuruje i v dalších kauzách. V případu možného úniku informací z Bezpečnostní informační služby ji justice pravomocně osvobodila. Nečasová se u soudu zodpovídala také z nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů, toto stíhání soud loni v říjnu zastavil, protože je již promlčené.

Obvodní soud pro Prahu 1 se v současnosti zabývá kauzou tzv. trafik pro poslance ODS, ve které čelí obžalobě z podplácení Nečasová, její manžel Petr a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček. V polovině roku 2020 je soud zprostil obžaloby, odvolací senát však jeho verdikt předloni v září zrušil. Nečasová i její manžel vinu odmítají.