Experti a zákulisní hráči o volbách: Rýsuje se velká trojka! Jaké mají Babiš, Pavel a Nerudová slabiny?

Experti a zákulisní hráči o volbách: Rýsuje se velká trojka! Jaké mají Babiš, Pavel a Nerudová slabiny? Zdroj: Facebook - A. Babiš, Blesk:Tonda Tran, archiv Danuše Nerudové

Andrej Babiš
Tomáš Zima
Pavel Fischer
Josef Středula
Marek Hilšer
10
Fotogalerie

Ministerstvo vnitra zaregistrovalo devět kandidátů na Hrad. Vypadli například Janeček nebo Březina

Budoucím prezidentem se stane jeden z devíti kandidátů, které dnes k volbám zaregistrovalo ministerstvo vnitra. Novinářům to oznámil náměstek ministerstva Petr Vokáč. Nechybí mezi nimi žádný z adeptů, které favorizují předvolební průzkumy. Při dvou předchozích přímých volbách hlavy státu si lidé mohli vybírat také z devíti kandidátů.

O Hrad se utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalá rektorka Danuše Nerudová, bývalý vysoký představitel armády Petr Pavel, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, odborový předák Josef Středula a bývalý rektor Tomáš Zima. Ministerstvo odmítlo registrovat například podnikatele Tomáše Březinu, Karla Diviše a Karla Janečka, úřad jim neuznal část podpisů voličů.

Registraci 12 z 21 přihlášených uchazečů ministerstvo odmítlo zejména kvůli tomu, že nedodali podpisy na podporu své nominace v zákonem předepsaném minimálním počtu. Odmítnutí kandidáti se budou moci do poloviny příštího týdne odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu. Ministerstvo dostalo 22 přihlášek, jedna ale přišla po termínu.

Největší šance na vítězství mají podle průzkumů bývalý představitel armády a NATO Pavel a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Nerudová, kteří kandidují s podporou občanů, a také expremiér a předseda hnutí ANO Babiš, kterého podpořili jeho poslanci.

Zaregistrovanými kandidáty jsou opět Fischer (nezávislý) a Hilšer z klubu Starostů, kteří se o úřad hlavy státu neúspěšně ucházeli už před pěti lety. Oba kandidují s podporou kolegů z horní parlamentní komory, Fischer měl i nominační podpisy poslanců.

Lidé budou moci v prvním volebním kole, které bude 13. a 14. ledna, volit také předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Středulu. Mezi kandidáty zůstali také poslanec SPD Bašta, bývalý rektor Karlovy univerzity Zima a prezidentka občanského sdružení Česká asociace povinných, které se zabývá dluhovou problematikou, Rohanová.

Video placeholde
Ministerstvo vnitra oznámilo seznam kandidátů na prezidenta • ČTK