Nominace 28. ročníku Czech Press Photo jsou vyhlášeny

Nominace 28. ročníku Czech Press Photo jsou vyhlášeny Zdroj: Igor Mikula

Nominace 28. ročníku Czech Press Photo jsou vyhlášeny
Nominace 28. ročníku Czech Press Photo jsou vyhlášeny
Nominace 28. ročníku Czech Press Photo jsou vyhlášeny
Nominace 28. ročníku Czech Press Photo jsou vyhlášeny
Nominace 28. ročníku Czech Press Photo jsou vyhlášeny
10
Fotogalerie

Nominace 28. ročníku Czech Press Photo jsou vyhlášeny

Celkem 234 fotografek a fotografů přihlásilo své snímky do 28. ročníku soutěže Czech Press Photo. Mezinárodní odborná porota vybírala nominované fotografie z více než šesti tisíc prací. V rámci soutěže Czech Photo Junior byly společně s profesionály oceněni i mladí fotografové ze základních a středních škol, kteří zaslali téměř 2000 fotografií. Společně s nominacemi v hlavních kategoriích jsou vyhlášeny partnerské ceny. Vítězové budou oznámeni na slavnostním ceremoniálu v Národním muzeu 31. ledna, poté bude otevřena premiérová výstava.

„Často v Czech Press Photo dominuje silné téma, které charakterizuje uplynulý rok. V roce 2021 to bylo tornádo a rok předtím covid. Do 24. února jsme si mysleli, že pandemie je to nejhorší, s čím se můžeme setkat. A byl to omyl. Válka na Ukrajině se dotkla naprosto všech a stala se tak i stěžejním tématem soutěže. V mezinárodní porotě s námi zasedli i ukrajinští fotografové Evgeniy Maloletka a Mstyslav Chernov, poslední novináři, kteří dokumentovali válku v Mariupolu. Svou přítomností a znalostí situace na Ukrajině nám byli ohromně nápomocní. Naprosto přesně věděli, co se na snímcích odehrává a o jaké místo či situaci jde, protože často ze stejných míst také přinášeli zpravodajství. Práce poroty byla náročná, ale zároveň se u hodnocení silných snímků velmi dobře shodovala,“ říká předseda poroty Petr Mlch.

Mezinárodní porota zasedala ve dnech 13.–15. října v galerii Czech Photo Centre ve složení: předseda poroty – šéfredaktor fotobanky ČTK Petr Mlch, Evgeniy Maloletka a Mstyslav Chernov, ukrajinští fotografové, kteří pracují pro AP, česká fotografka a dokumentaristka Dana Kyndrová, reportážní fotograf agentury EPA Filip Singer, zástupce maďarského Press Photo Tamás Szigeti a ředitel Panos Pictures Adrian Evans z Velké Británie.

Soutěž Czech Press Photo 2022 vyhlásila osm fotografických kategorií: Aktualita, Reportáž, Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Portrét, Člověk a životní prostředí, Lidé, o kterých se mluví. Tradičně bude uděleno roční tvůrčí stipendium Grant Prahy. Držitel grantu bude oznámen v průběhu měsíce prosince, poté, co ho osobně vybere nový pražský primátor.

„Druhým rokem organizujeme soutěž Czech Photo Junior pro žáky základních a studenty středních škol. V průběhu roku mladé zájemce o fotografii vzděláváme v rámci workshopů Necvakejte, foťte!  ve školách, ve spolupráci s profesionálními fotografy jim představujeme, jak velkou sílu má obrazové sdělení, motivujeme je k přemýšlení nad snímky, které každodenně sami pořizují. A máme velkou radost. Jejich soutěžní snímky zaslané do tohoto ročníku ukázaly, že se rodí nová generace nadaných fotografů, kteří možná jednou budou přebírat ocenění v soutěži Czech Press Photo,“ říká Veronika Souralová, ředitelka společnosti Czech Photo.

Nominace CZECH PRESS PHOTO 2022. V každé z osmi soutěžních kategorií uděluje porota tři nominace kategorie z prací, které se dostanou do třetího hlasovacího kola.