David Strauzz feat. Panasonic - Umění pro 21. století

David Strauzz feat. Panasonic - Umění pro 21. století Zdroj: Evil Friends

David Strauzz feat. Panasonic - Umění pro 21. století

V rámci dvoutýdenní vernisáže mezinárodního eventu Et Cetera Festival 2022 s podtitulem Street Art For Freedom, jejímž druhotným cílem je potvrzení paktu přátelství mezi Prahou 5 a italským městem Pistoia, se v září představilo 10 předních umělců: David Strauzz, Jan Břenek, Maxim, Iam Rush Dog, Jakub Uksa, Eliseo, Gojo, Giusy Guerriero, Korvo a Sowet.

Pro prvního zmiňovaného umělce, kanadsko-českého graffiti mága Davida Strauzze, přitom nejde o jediné umělecké vyjádření, které se aktuálně fyzicky nachází na Praze 5. Hned za rohem - na náměstí 14. října - totiž můžete obdivovat další mural z jeho dílny, vzniklý ve spolupráci s městskou částí Praha 5, který zobrazuje zásadní osobnosti, které v minulosti žily na Smíchově. Konkrétně jde o Karla Čapka, Olgu Scheinpflugovou a Alberta Einsteina. O kus dál ve stejné pražské čtvrti pak dále naleznete další Davidův obří mural (4x12 m), který zobrazuje Pavla Švandu (Švandovo divadlo) a jeho ženu, divadelní herečku Elišku Peškovou. V repertoáru umělce jde o poměrně unikátní díla; obvykle se totiž ve svém díle zaměřuje na neznámé tváře.

David Strauzz feat. Panasonic - Umění pro 21. století

Tvorba Davida Strauzze se vyznačuje nejen unikátním rukopisem, ale i sepjetím s koncepty, které jsou pro něj jako pro člověka a občana důležité. Těmito myšlenkami se David řídí i v případě komerčních spoluprací, které si pečlivě vybírá. Loni tento zajímavý umělec spojil síly třeba s japonskou značkou Panasonic a společně s její divizí Men Care vytvořil unikátní dílo, umístěné přímo na holicích strojcích. Z celé akce vzniklo i video (hypertext) a klíčové vizuály, které Panasonic využil v jedné ze svých kampaní. Umělecká díla byla nakonec vystavena v holešovickém Alza showroomu.

Letos došlo ke spojení těchto sil znovu. Tentokrát Panasonic vyzval Davida, aby otestoval nový revoluční strojek MultiShape. David je známý pro své ekologické cítění; ve svých dílech mimo jiné přímo uplatňuje vygenerovaný odpad ze sprejů nebo předměty, které najde pohozené na ulici. Obdobnou úspornou filozofii uplatnil Panasonic i u strojku MultiShape - namísto běžného pánského arzenálu trimmerů a shaverů si nyní uživatelé mohou na doma i na cesty pořídit jediný strojek, který dokonale zastoupí všechny jejich holicí potřeby a nahradí dokonce i sonický zubní kartáček. Vlastnění jediného přístroje znamená také využívání jediné baterie - díky tomu je Panasonic MultiShape šetrný k životnímu prostředí. Do budoucna se vzhledem k synergii a symbióze mezi technologickým gigantem a progresivním umělcem určitě můžeme těšit na další vzniklé umění.

WEB PANASONIC MULTISHAPE:

Facebook: FB Panasonic CZ&SK

Instagram: IG Panasonic CZ&SK

David Strauzz feat. Panasonic - Umění pro 21. století