Karel III. byl prohlášen králem.

Karel III. byl prohlášen králem. Zdroj: ČTK / AP / Jonathan Brady

Nástupnická rada oficiálně prohlásila Karla III. za nového britského krále

Nástupnická rada dnes oficiálně oznámila úmrtí královny Alžběty II. a prohlásila Karla III. novým britským králem. Oznámení poprvé v historii vysílá televize. Prohlášení první podepsal William, princ z Walesu a nástupník trůnu, následovaný královnou manželkou Camillou a britskou premiérkou Liz Trussovou. Karel III. se stal králem automaticky ihned po smrti Alžběty II., dnešní ceremoniál to oficiálně potvrdil.

Panovnice, která stála v čele britské monarchie 70 let, zemřela na skotském zámku Balmoral ve věku 96 let ve čtvrtek odpoledne.

"Při plnění těžkého úkolu, který mi byl uložen a kterému nyní věnuji zbytek svého svého života, prosím o vedení a pomoc všemohoucího boha," řekl v osobním prohlášení v druhé části nástupnického ceremoniálu Karel II. Zavázal se také, že bude následovat "inspirativního příkladu" své matky a pronesl formální přísahu o zachování Skotské církve.

Prohlášení o nástupu nového vladaře se bude následně číst i v budově londýnské Královské burzy a na dalších místech Británie včetně metropolí Skotska, Severního Irska a Walesu.

Nástupnická rada se sešla v 11:00 SELČ ve Svatojakubském paláci v Londýně. Účastnit jejího zasedání se mohou všichni členové Státní rady (Privy Council), který je hlavním poradním orgánem panovníka. Tento orgán má ale nyní přes 700 členů, a tak byly vybrány pouze dvě stovky z nich, kteří byli na zasedání pozváni.

Mezi zúčastněnými byli i bývalí britští premiéři včetně Borise Johnsona, který odevzdal svou rezignaci ještě do rukou královny tento týden v úterý. Po jeho boku stáli i další expremiéři Konzervativní strany Theresa Mayová, David Cameron a John Major a labouristé Tony Blair a Gordon Brown. Přítomni byli i současní lídři opozice a nebo skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Po prohlášení Karla III. za nového krále plným sálem zaznělo oslavné "Bože, ochraňuj krále".