Schůze sněmovny: Hlasování o nedůvěře vlády, expremiér Andrej Babiš (ANO) (1.9.2022)

Schůze sněmovny: Hlasování o nedůvěře vlády, expremiér Andrej Babiš (ANO) (1.9.2022) Zdroj: ČTK / Kamaryt Michal

Hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022
Hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022
Hlasování o nedůvěře vládě Petra Fialy 1. 9. 2022
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš při svém projevu ve sněmovně.
Schůze Sněmovny: Opozice vyvolala hlasování o vyslovení nedůvěry vládě
9
Fotogalerie

Hysterická obhajoba disidenta Babiše. Označil se za oběť politického procesu, kauzu hází na rodinu

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně ukázal, jak se bude hájit v kauze Čapí hnízdo. Ostře zaútočil na oponenty, média, policii a státní zastupitelství. Kauzu považuje za politický proces. Před soud ho prý dostal polistopadový kartel usilující o jeho odchod z politiky.

Šéf hnutí ANO vystoupil v Poslanecké sněmovně s agresivní tirádou demagogie, polopravd a lží. S blížícím se hlavním líčením v kauze Čapí hnízdo narůstá jeho nervozita a stupňuje kadenci útoků na všechny kolem. Jednak se blíží komunální, senátní a prezidentské volby, ale zároveň je mu jasné, že jde do tuhého.

Zdálo by se, že Andrej Babiš už nemůže ničím překvapit. Jeho styl je známý a všichni si na něj už tak nějak zvykli. Přesto znovu překvapil. Nejde teď o stylistickou formu a neústrojné přeskakování myšlenek.

Mučedník kartelu

„Proč jsem se dostal před soud?“ táže se bývalý premiér. „Protože to je první politický proces od revoluce a znovu má jít o moji diskreditaci a odstranění z politiky. Je prokazatelné, že za ním stojí polistopadový kartel tradičních stran, který tu vládl od listopadu 1989, de facto až do roku 2017.“

Za tento kartel považuje neformální mocenský kolos tradičních politiků, novinářů, aktivistů, lobbistů, úředníků, podnikatelů a dalších osob sdílejících stejný zájem. „Privatizovat si moc, v klidu vládnout a v zákulisí prosazovat svoje kšefty,“ říká.

Jako by hovořil o době svého vládnutí, kdy jeho oligarchický kolos pronikl do státní správy s cílem privatizovat si moc, v klidu vládnout a v zákulisí prosazovat svoje kšefty.

Nepřípadná drzost

Ale teď vážně. Pokud se do role „disidenta“ a možná i „politického vězně“ staví bývalý nomenklaturní aparátčík a estébák, jenž těžil z privilegovaných výhod komunistického režimu, je to drzost nejhoršího kalibru. Tyto nepřípadné příměry jsou urážkou těch, kdo byli zavíráni za politické postoje v době, kdy Babiš vydělával valuty a užíval si pohodlí kapitalistické ciziny.

Jednou z trhlin této konstrukce je skutečnost, že Evropská komise, jejíž součástí je i OLAF, pravomocně konstatovala, že projekt Farma Čapí hnízdo byl podvod, zpronevěra peněz a porušení evropského práva. Jedná se o rozdělování evropských dotací, ale případnou trestněprávní odpovědnost musí určit česká justice.

Pomiňme nyní, co všechno šéf ANO semlel dál. Byl to pelmel výpadů a lží „od Šumavy k Tatrám“ (například že vyvrátil, že byl agentem Státní bezpečnosti), který nestojí za podrobnější rozbor. Je jasné, že je určen především jeho zneklidněným skalním voličům.

Dílo kontroverzní figury

V této souvislosti ovšem stojí za pozornost i aktuální Babišův rozhovor pro portál Novinky. Naznačil v něm další směry, kudy se bude ubírat jeho obhajoba. Zopakoval v něm marketingový slogan, že se jedná o politický proces, který podle něj způsobila „velmi kontroverzní figura“, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Zeman v prosinci 2019 zrušil usnesení dozorového žalobce Jaroslava Šarocha, který po nástupu ministryně spravedlnosti Marie Benešové otočil a zastavil stíhání všech obviněných. Tato korekce nakonec vyústila v Babišovu obžalobu.

„Samozřejmě. Mám připraveny podklady, o kterých budu hovořit, a budu říkat pravdu,“ odpověděl Babiš na dotaz, zda se bude osobně hájit u soudu. Vzápětí ovšem naznačil, jak bude tato obhajoba vypadat.

To byla jejich věc

„Já jsem rodinu do ničeho nezatáhl. O čem to mluvíte?“ reagoval šéf ANO na otázku, zda lituje toho, že do případu zatáhl svoji rodinu.

Na upřesňující dotaz, že byl míněn převod anonymních akcií Čapího hnízda na jeho příbuzné, odpověděl: „Ale to byla jejich věc, já jsem to vůbec neřešil. Rodina chtěla podnikat, to je všechno.“

Pozoruhodné. Byla to jejich věc, nakonec tedy hází odpovědnost na své děti z prvního manželství. Není známo, že by chtěl v areálu Čapího hnízda podnikat jeho syn Andrej, ale je známo, že ho otec raději uklidil na „dovolenou“ na anektovaný Krym v doprovodu bodyguarda ruského původu, aby ho ukryl před orgány činnými v trestním řízení.

Babišova „pravda“ se projevila a už v minulosti. V roce 2013 tvrdil, že s Čapím hnízdem nemá nic společného. Půjčil prý „té společnosti přes 400 milionů korun na stavbu farmy“, ale majitele nezná.

V roce 2015, ještě před podáním trestního oznámení, však bylo v dokumentu Matrix AB zveřejněno Babišovo prohlášení, že Čapí hnízdo je jeho nejlepší projekt, který kdy vymyslel.

Pravda a láska nevítězí

O rok později tvrdil, že farmu mají „nějací advokáti“. Teprve když byla bobtnající kauza propírána ve Sněmovně, otočil, že farmu tehdy vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho tehdejší partnerky Moniky Martin Herodes. Nakonec přiznal, že 2,4 milionu korun za akcie firmy zaplatil on.

Tak je to se vším, co šéf ANO říká. Pravda a láska, tedy pojmy, s nimiž v poslední době často šermuje, v jeho případě skutečně nevítězí.

Andrej Babiš má samozřejmě jako každý jiný právo na spravedlivý proces a obhajobu, a tak lze vnímat i jeho hysterickou obranu. Už nyní je však patrné, že ještě nedosáhl dna, kam přitom může klesnout. A to ještě nezačal soud.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Andrejem Babišem • Videohub