Ronald Reagan a Michail Gorbačov

Ronald Reagan a Michail Gorbačov Zdroj: ČTK

Kdo má větší podíl na pádu komunismu? Gorbačov, nebo Reagan?

Na první pohled se může zdát, že jde o otázku z podobného ranku jako: Koho máš raději: tatínka, nebo maminku? Přidejme k tomu skutečnost, že konec celé jedné epochy moderních dějin, jíž pád komunismu bezesporu byl, nemívá jednu příčinu, ale celý vějíř. Ale je pravda, že se neptáte, kdo jediný má zásluhu na pádu komunismu, ale kdo z dvojice americký prezident – šéf sovětských (ruských) komunistů měl větší podíl. I to se ale těžko měří. Má větší zásluhu ten, kdo špatně brání, nebo ten, kdo dobře útočí?

V souvislosti s Gorbačovovým úmrtím se skloňovala především slova perestrojkaglasnosť. Byly to bezesporu tyto dva procesy, spuštěné sovětskými komunisty pod jeho vedením, které vypustily ze zavřené láhve východního bloku džiny, jež nešlo vrátit zpět a kteří přispěli k pádu rudé říše zla.

Nebylo to ovšem tak, že by byl Gorbačov velký demokratizátor a idealista, jenž využil příležitosti, aby rozbil východní žalář národů. Ne, byl to kariérní komunista, který měl jen tu smůlu, že na samotný vrchol vystoupal ve chvíli, kdy se již téměř vše, na co sáhl, drobilo pod rukama. V zásadě už nemohl dělat nic jiného než se pokusit alespoň o nějakou reakci, byť zoufalou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!