Video placeholde
Hasiči likvidují požár v Národním parku České Švýcarsko 26. července 2022
Hasiči likvidují požár v Národním parku České Švýcarsko 26. července 2022
Hasiči likvidují požár v Národním parku České Švýcarsko 26. července 2022
Hasiči likvidují požár v Národním parku České Švýcarsko 26. července 2022
Hasiči likvidují požár v Národním parku České Švýcarsko 26. července 2022
45
Fotogalerie

Boj s ohněm v Hřensku pokračuje. Podívejte se na fotografie dramatického zásahu

Ohniska ve Hřensku se podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana daří držet pod kontrolou. Do zásahu se zapojily další automobilové žebříky, které pomáhají s hasebními pracemi nad domy na pravém břehu Kamenice. Nasazeny jsou i vrtulníky, řekl mluvčí ČTK.

„Tady ve Hřensku v tuto chvíli, jak je možné vidět, vrtulníky shazují vodu do profilu, kde hoří. Jinak je situace klidná," uvedl Marvan. Podle Marvana se podařilo požár zabrzdit i na dalších místech Národního parku České Švýcarsko, tedy v Mezné, Mezní Louce a ve Vysoké Lípě, odkud se někteří lidé museli evakuovat. Pod kontrolou hasičů je situace také u obce Janov. Část obyvatel se evakuovala také ze Hřenska. „Další evakuace zatím v tuto chvíli neplánujeme," doplnil Marvan. Záležet podle něj bude na dalším vývoji.

Sedm vrtulníků

Požár v Národním parku České Švýcarsko dnes hasí sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group. ČTK to dnes řekl generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Další policejní vrtulník podle něj bude navíc přímo ze vzduchu řídit letecký provoz. Díky masivnějšímu nasazení letecké techniky by podle Vlčka dnes mohl nastat při hašení zlom, vše ale závisí na počasí, zejména na síle větru.

Hlavní hasební práce se od rána soustředily do Hřenska. Hoří tam nad několika domy. Z cest podél silnice podnikatelé i místní pozorují plameny, k nim se hasiči postupně dostávají pomocí žebříků, kterých díky příjezdu dalších hasičů mohli nasadit víc.

Italská letadla

Podle Marvana se daří ohniska brzdit také díky vrtulníkům. U požáru zasahují také dvě letadla, další dvě letadla s velkokapacitními nádržemi by měly dorazit z Itálie. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou italská letadla zapojena do zásahu dnes nebo ve čtvrtek. Vodu do bambi vaků naplňují vrtulníky v Labi, vodu do letadel hasiči doplňují pomocí hadic.

Do Hřenska dnes také dorazilo sedm profesionálních hasičů z Moravskoslezského kraje se čtyřmi vozidly a hlavně s velkoobjemovým čerpadlem. Dovezli i tři kilometry hadic, které společně s čerpadlem umožní snazší dálkovou dopravu vody do odlehlejších částí ohněm zasaženého parku. Čerpadlo Somati umožní dálkovou dopravu vody o objemu až 8000 litrů za minutu.

U požáru v Národním parku České Švýcarsko zasahuje 400 hasičů, podle Marvana se jejich počet dnes zvýší. Oheň zasáhl plochu o rozloze 1000 hektarů. V Mezné požár zničil několik domů.