Jubilejní 10. ročník Křehkého Mikulova bude oslavou  uměleckého designu

Jubilejní 10. ročník Křehkého Mikulova bude oslavou uměleckého designu Zdroj: red

Jubilejní 10. ročník Křehkého Mikulova bude oslavou  uměleckého designu
Jubilejní 10. ročník Křehkého Mikulova bude oslavou  uměleckého designu
Jubilejní 10. ročník Křehkého Mikulova bude oslavou  uměleckého designu
Jubilejní 10. ročník Křehkého Mikulova bude oslavou  uměleckého designu
Jubilejní 10. ročník Křehkého Mikulova bude oslavou  uměleckého designu
7
Fotogalerie

Jubilejní 10. ročník Křehkého Mikulova bude oslavou uměleckého designu

Festival  sběratelského  designu  se  po  dvouleté  vynucené  pauze  vrací  do  Mikulova!  Jubilejní  10.  ročník  Křehkého  Mikulova  proběhne  tradičně  poslední  květnový  víkend  od  27.  do  29.  května.  Výstavu  etablovaných designérů i nových  tváří, designérských  studií a  školních ateliérů keramiky a porcelánu  si  mohou návštěvníci prohlédnout do 5. června 2022 v prostorách mikulovského zámku a letos také v domě  U Divokého muže, sídle ateliéru Daniela Piršče, který stál u zrodu festivalu. Slavit bude v Mikulově také  samotná značka Křehký, která se na české scéně pohybuje již 15 let. 

„Letošní  ročník  bude  pro  nás  jako  zakladatele  značky  Křehký  velmi  osobní.  Kromě  desetiletého  výročí  festivalu  totiž  slavíme  také  patnáct let  samotné  značky, která vznikla  z lásky k českému  designu  a  z touhy  vytvářet předměty, které dokáží proměnit všední okamžiky ve svátek. A  tak si na výstavě Oslava dovolíme  poděkovat všem designérům, kteří s námi spolupracují, a zároveň uvedeme hned několik novinek, které jsme  pro tento rok připravili,“ uvádí Jana Zielinski a Jiří Macek, zakladatelé festivalu Křehký Mikulov a pořadatelé  pražského Designbloku. Podobu výstavy Oslava svěřili do rukou designéra Josefa Tomšeje ze studia Qubus.  Kromě  produktů  z  minulých  let  budou  mít  v  Mikulově  premiéru  novinky  od  Křehký  – kmenový  designér  značky  Maxim  Velčovský  vytvořil  třetí  edici  ikonické  Sněhové  vázy.  A  kolekci  Literárních  váz  doplní  nový  přírůstek, který ocení milovníci klasické řecké literatury – váza od ilustrátora Martina Lacka je inspirována  příběhem o Odysseovi.  

Na mikulovském zámku budou vystaveny novinky od renomovaných tvůrců jako je Milan Pekař, DECHEM,  Klára Šumová, Jakub Berdych Karpelis, Live Longer, Roman Šedina, Gabriel Vach nebo Nastassia Aleinikava.  Z  mladší  generace  se  představí  společný  projekt  studia IHOR  a  Dávida  Valoviče,  Palma  de  Alma,  Tadeáš  Podracký, Matěj Polách, Michal Strach nebo  fotografka Marie Tomanová. Interiér zámku provoní parfémy  Pigmentarium. Naopak exteriér, konkrétně zámecké zahrady, letos obohatí instalace „městských útulen“ – Cuby  od  mmcité. V  domě  U  Divokého  muže, sídle  ateliéru  Daniela  Piršče a  manufaktury  Piršč Porcelain,  který  se  nachází  jen  pár  minut  chůze  od  zámku, bude  k  vidění  společná  výstava  čtyř  ateliérů  keramiky  a porcelánu škol UJEP z Ústí nad Labem, plzeňské Sutnarky, pražské UMPRUM a bratislavské VŠVU.  

I  letos  se  mohou  návštěvníci  těšit  na  doprovodný  program.  V sobotu  28.  května odpoledne proběhnou v domě  U  Divokého  muže  workshopy  pod  vedením  Daniela  Piršče.  Zájemci  si  mohou  vytvořit  vlastní  originální  dekor  na  misku  od  Piršč  Porcelain  přímo  ve  slavné  manufaktuře, a  to  štětcem  či  obtiskem.  Výsledek bude přímo v manufaktuře do druhého dne vypálen. Kapacita workshopů je omezená a místo je  možné rezervovat přes GoOut. Nebude chybět ani páteční vernisáž a nedělní výšlap na Svatý kopeček. 

Hlavní  program  festivalu  Křehký Mikulov  proběhne poslední  květnový  víkend  od  27.  do  29.  května  2022.  Instalace na mikulovském zámku i v domě U Divokého muže bude možné navštívit až do následující neděle  5. června 2022. 

Festival  Křehký  Mikulov  pořádá  Profil  Media  (Designblok,  Křehký  &  Ceny  Czech  Grand  Design)  společně  s Regionálním muzeem Mikulov, jehož ředitel Petr Kubín patří mezi iniciátory zrodu festivalu. „Po dvouleté  pauze se těším na osobní setkání, která k festivalovému dění patří. A pak samozřejmě na to, jak zafunguje  charisma interiérů zámku a jednotlivých instalací. Křehký Mikulov letos totiž pronikne do sálů, ve kterých se  festival  dosud  nekonal,“ doplňuje  Petr  Kubín.  Mikulovský  zámek  bude  mít  v  průběhu  festivalu  otevřené  výstavy věnované Alfonsu Muchovi a historii Keltů na Moravě.