Lukáš Pavlásek, Honza Dědek, Frekvence 1

Lukáš Pavlásek, Honza Dědek, Frekvence 1 Zdroj: red

Lukáš Pavlásek: Jsem Ufon, žádný Tydýt

Lukáš Pavlásek v těchto dnech vydává novou knihu pro děti Bláznivá škola. Komik byl u počátku stand-upu u nás a dle svých slov, on to dělá nejlépe. V rozhovoru pro Frekvenci 1 u Honzy Dědka mimo jiné prozradil, jak je to s jeho svatbou o prázdninách.

Kniha o netradiční škole, kde se dějí divné věci

Pro napsání knihy Bláznivá škola se Lukáš Pavlásek rozhodl potom, co jeho dřívější knížka pro děti Neuvěřitelně šílené příběhy měla velký ohlas jak u dětí, tak i u učitelů. Autor se přiznal, že vlastně píše o tom, co sám jako kluk rád četl. Tedy ulítlé příběhy, nic seriózního. „Nová knížka je o netradiční škole, kde se dějí zvláštní věci.  Je tam například příběh o šprtovi, co vyškrtal všechny učebnice. Zatím měl všude velký úspěch, když jsem o něm mluvil, nebo četl ukázku. Na konci je příběh o učiteli, co strašně miloval školu a nesnášel prázdniny. Takže ho musí odtáhnout od školy 30. června, on tam brečí a chce tam zůstat,“ řekl. 

2v1 – extrovertní komik a introvertní knihomol

Odmala se v něm střídá poloha introverta a extroverta. Na jednu stranu už jako dítě byl vášnivým čtenářem. Střední školu si proto vybral se zaměřením na knihovnictví, k jeho velkému překvapení je ale tento obor spíše o archivování a o práci s informacemi. Výsledkem bylo, že si neustále četl pod lavicí. Na druhou stranu si jindy užíval společnosti party kamarádů. Přiznal se, že ve škole pak během hodin hodně vyrušoval. „Strašně rád jsem jezdil na tábory. Líbilo se mi být v partě. Byla tam legrace. Bavilo mě kamarádství. Se scénkami jsem právě tam začal u táboráku,“ pokračoval Lukáš Pavlásek ve vyprávění. Se scénkami měl úspěch hned na svém prvním táboře v šesti letech. Zjistil, že se mu hrozně líbí, když ostatní zjevně baví a oni se smějí. Z jednotlivých scének měl pak různé přezdívky. „Do dneška mi zůstala přezdívka Ufon. Říkají mi tak všichni, co mě znají. Dostal jsem ji na mojí první výpravě,“ dodal. Ufon je jediná přezdívka, kterou přijal za svoji jako dlouhodobou. S označením Tydýta, jak ho pojmenoval národ podle postavy reklamy, se prý tak úplně neztotožňuje. 

Nejvíce času Lukáš Pavlásek v současnosti věnuje stand-upu. Jejich prapůvod vidí již ve scénkách u táboráků na letních dětských táborech. „Já jsem si uvědomil, že jsem byl u začátku stand-upu. Vlastně ho tady dělám nejlépe. Dělal jsem to ještě před tím, než se to tak tady oficiálně pojmenovalo,“ vysvětlil. Zavzpomínal, jak s kamarády měl kapelu, jejichž koncert on uváděl a z toho pak postupně nějak stand-up vyplynul. „Stand-up, jak ho chápu a dělám dnes, je povídání sám za sebe, kdy nejste stylizovaný do nějaký postavy. Na začátku jsme dělali spoustu scének, kdy se člověk převlékal za různé postavy,“ doplnil. Nyní pracuje na dvou celovečerních stand-up představeních, jedno se jmenuje Kdo nepláče není Čech a druhé Planeta slepic. Tak za dva roky plánuje udělat nové, nápad už má, ale zatím si ho nechá pro sebe.

Každou chvíli o komikovi vyjde článek, že se bude zaručeně ženit. Naposled mu svatbu předpověděli na letošní prázdniny. „O prázdninách se ženit určitě nebudu. Kamarádi, které bych tam chtěl pozvat, jsou pryč. Chtěl bych, aby to byl pořádný mejdan. Navíc mám narozeniny,“ prozradil Lukáš Pavlásek pro Frekvenci 1. Kdy k tomu skutečně dojde, si nechá pro sebe.