Summit NATO: Premiér Petr Fiala (ODS) se svým slovinským protějškem Janezem Janšou (24.3.2022)

Summit NATO: Premiér Petr Fiala (ODS) se svým slovinským protějškem Janezem Janšou (24.3.2022) Zdroj: ČTK / Kupec Petr

Summit NATO: Premiér Petr Fiala (ODS) se svým slovinským protějškem Janezem Janšou (24.3.2022)
Summit NATO: předseda ER Charles Michel, český premiér Petr Fiala, švédská premiérka Magdalena Anderssonová a americký prezident Joe Biden (24.3.2022)
Summit NATO: Premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán (24.3.2022)
Summit NATO: Premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán (24.3.2022)
Americký prezident Joe Biden s premiérem Petrem Fialou na summitu v Bruselu. (24.3.2022)
10
Fotogalerie

Fiala: Uprchlická vlna zpomaluje, zbraně bude Česko darovat dál

Uprchlická vlna z Ukrajiny do Česka související s ruskou invazí zpomaluje a zpomalování bude pokračovat, pokud se konflikt nerozroste, řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize premiér Petr Fiala. Zopakoval, že Česko nebude žádat Evropskou unii o přerozdělování běženců, bude ale chtít unijní pomoc, mimo jiné finanční.

Ministerský předseda také uvedl, že Česko bude pokračovat v dodávkách zbraní Ukrajině. "Co se děje na Ukrajině, nemůže nikoho nechat lhostejným," řekl Fiala.

K možným dodávkám těžkých zbraní, jako jsou stíhací letouny nebo tanky, od západních zemí se premiér vyjádřil opatrně. Takové dodávky podle něho nejsou už tak jednoduché, když se musí jednat o typy, s nimiž Ukrajinci umí zacházet a opravit je. Mezinárodní společenství je připraveno pomáhat, hledá prostředky, řekl Fiala.

Ohledně dřívějších žádostí ukrajinských představitelů o vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou ministerský předseda uvedl, že ji lze zřídit ukrajinskými silami, pokud budou mít odpovídající zbraně. "Na dalších věcech se pracuje, nemohu jít do podrobností," dodal premiér.

Na propočtech nákladů, které dosud Česko neslo s uprchlickou vlnou, a na odhadu těchto nákladů do budoucna, pracuje podle Fialy ministerstvo financí. "Abychom mohli žádat podporu Evropské unie," uvedl. Česko patří společně s Polskem k nejvíce zasaženým státům, protože jsou cílovými zeměmi, připomněl.