Festival Mezi ploty v Psychiatrické nemocnici Bohnice

Festival Mezi ploty v Psychiatrické nemocnici Bohnice Zdroj: meziploty.cz

Takhle to vypadá Mezi ploty.
Takhle to vypadá Mezi ploty.
Takhle to vypadá Mezi ploty.
3
Fotogalerie

V kultuře nezůstal kámen na kameni: Festival Mezi ploty je letos před ploty, pusťte si ho online

Už dvakrát zabránila pandemie návštěvníkům potkat se Mezi ploty. Festival se v roce 2020 musel přesunout na internet a ani letošní ročník ještě nepřináší návrat k normálu – tradiční víkendový program se sice znovu odehraje v parku Psychiatrické nemocnice Bohnice, ale z původního květnového termínu se musel přesunout na říjen a taky uskromnit. Navzdory všem ztrátám se ale organizátoři rozhodli nevzdat a znovu poukázat na to, jak důležitá péče o duši je.

Festival Mezi ploty není jen přehlídkou koncertů nebo divadelních a tanečních představení. Od samého začátku je úzce spojený s tématem duševního zdraví a otevírá nejen to, ale i brány největší psychiatrické nemocnice v České republice. Od roku 2014 jsou navíc do festivalového dění zapojeni psychologové, terapeuti a psychiatři a návštěvníci si můžou vyslechnout jejich přednášky, zapojit se do diskuzí nebo se rovnou poradit – třeba o tom, jak léčit nespavost, jak překonat stres v práci nebo jak se vyrovnat se ztrátou blízkých. Tlakem na výkon a úspěch už tak oslabené psychice přitom pandemie nepřidala, a tak jsou letos tyto aktivity žádoucí víc než kdy dřív a součástí 29. ročníku bude celá série online diskuzí s desítkami odborníků.

„Mezi ploty je pro psychiatricko-psychologický obor báječná myšlenka. To, že akce vznikla v PN Bohnice, není vůbec náhoda. V této léčebně postupně pracovala řada výborných psychiatrů a psychologů, kteří měli velmi blízko ke kultuře a mnozí byli i umělecky aktivní. Její smysl vidím jednak v konkrétních setkáních lidí z oboru i mimo něj, otevření tématu i instituce. Významné je i poselství pro širší veřejnost, které pozitivně ovlivňuje atmosféru kolem duševních chorob,“ říká psycholog Ivan Douda.

Kromě odborné veřejnosti podpoří letošní ročník svými koncerty třeba Michal Pavlíček s Monikou Načevou, Prago Union, Sto zvířat, Tomáš Klus, Marta Jandová nebo Kašpárek v rohlíku. Registrace vstupenek na akci byla z kapacitních důvodů již uzavřena, nicméně vystoupení všech účinkujících bude možné sledovat v sobotu 2. a v neděli 3. října od 11:00 zdarma v přímém přenosu na internetové televizi Mall.tv.