Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Vašáková

Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Vašáková Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Protilátky na covid: Vašáková o výsledku schůzky nemluví pravdu, zní od ostatních účastníků

Ve čtvrtek dopoledne se sešla se skupina odborníků, kteří mají rozhodnout, zda budou lidé po prodělání nemoci covid-19, kteří mají dostatek protilátek, postaveni naroveň očkovaným. Závěr schůzky zní, že účastníci se k jednání sejdou opět přibližně za měsíc a mezitím se připraví další podklady pro konečné rozhodnutí. Zároveň se shodli na tom, že závěry schůzky nebudou medializovány. Výsledek, jak jej prezentovala v médiích náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková, však považují za dezinterpretaci. 

Šlo zejména o sdělení, že protilátky se nebudou jako potvrzení o bezinfekčnosti uznávat a že na tomto stanovisku panovala shoda přítomných u kulatého stolu.

Podle informací Reflexu z několika na sobě nezávislých zdrojů o uznání protilátek a o způsobech, formách a technických detailech, jak tuto problematiku uvést do zdárného konce, byla ochotna diskutovat většina účastníků schůzky. 

Jednoznačně proti uznání protilátek byla pouze náměstkyně ministra zdravotnictví Koziar Vašáková a Petr Smejkal z Meses.