Žižkovský dům Radosti se dočká rozsáhlé rekonstrukce.

Žižkovský dům Radosti se dočká rozsáhlé rekonstrukce. Zdroj: Archív

Navrhovaná struktura rekonstruovaného domu Radost
Příklad komunitního bydlení ze zahraničí
Příklad komunitního bydlení ze zahraničí
Příklad komunitního bydlení ze zahraničí
Příklad komunitního bydlení ze zahraničí
5
Fotogalerie

Žižkov čeká na záchranu funkcionalistického mrakodrapu

Původně administrativní budova zažila první republiku, druhou světovou válku i komunismus. Už nyní v provizorní formě nabízí kulturní a společenské vyžití, potřebuje ale nutně rekonstrukci, která dům může zachránit a přinese mu další funkce. Po rekonstrukci nabídne Radost místním obyvatelům komunitní nájemní bydlení a také všechny potřebné služby občanské vybavenosti.

Dům Radost letos slaví 87. narozeniny a na Žižkově jsou tak pamětníci, kteří ještě jako děti viděli, jak se pokládají jeho základy. Cenná ukázka funkcionalismu však od této doby nedočkala zásadní rekonstrukce. Některé části budovy jsou v havarijním stavu, jiné, za hranicí životnosti, majitelé jen těžce udržují v chodu. Energetická náročnost domu je obrovská. Většina rozvodů elektřiny je původní, stejně tak i rozvody vody a kanalizace. Charakteristický keramický obklad vnějšku budovy dnes opadává, a technický stav domu neodpovídá současným normám a požadavkům. Pro Martina Loudu a rodinu Valových, kteří dům v roce 2019 koupili, by tak bylo fakticky levnější budovu uzavřít než ji pronajímat. Roční ztráty z provozu domu jdou totiž do milionů korun.

Noví majitelé si ale cení historické hodnoty domu, a proto se rozhodli pro neodkladnou rekonstrukci, jejíž návrh je výsledkem architektonického workshopu. Porota, ve které zasedli také odborníci z řad památkářů, urbanistů, architektů a historiků vybrala z osmi účastníků jako vítěze studio QARTA architektura, které se podílelo na revitalizaci pražského Karlína, zajímavých autorských projektech jako Fragment nebo na rekonverzi budovy ČKD v Karlíně. Finálnímu návrhu navíc předcházel důkladný stavebně-historický průzkum, který trval skoro 2 roky a konzultace s památkovými úřady.  „Historická hodnota stavby rekonstrukcí neutrpí. Proběhne mimo jiné restaurování konferenčních místností a vybraných vnitřních prostor a vertikálních komunikací, budou zachovány původní dispozice, proběhne důkladné restaurování a obnova pláště budovy“, vysvětluje David Wittassek ze studia QARTA architektura.

Proměna funkce namísto chátrání

Doposud tvořily většinu domu Radost kanceláře. Byl totiž postaven jako sídlo Všeobecného penzijního ústavu, později ho jako své centrum využívalo Revoluční odborové hnutí, po roce 1989 bylo státem darováno jako sídlo odborovým svazům. V současnosti je však velká část kanceláří prázdná. „Dům už svému účelu neslouží. Neexistuje poptávka po kancelářích tohoto typu,“ vysvětluje jeden z majitelů domu Martin Louda.

Aby dům dále nechátral, nebyl prázdný a mohl sloužit obyvatelům města, je potřeba změnit jeho funkci. O to budou majitelé domu usilovat. „Radost už nebude primárně kancelářským domem, ale stane se polyfunkční a vytvoří živé centrum spodního Žižkova. V domě vznikne komunitní nájemní bydlení. Ubytovací kapacity pak doplní coworkingové kanceláře, kvalitní občanská vybavenost, ale také wellness nebo sály pro cvičení,“ předestírá Martin Louda a zároveň slibuje, že současné oblíbené kulturní aktivity v domě zůstanou zachovány, a ještě se rozrostou. „Provoz butikového kina, výstavy ve spolupráci s The Chemistry Gallery nebo aktivity na střeše domu – to vše je naší srdcovou záležitostí, velmi se proto těším, až pro ně vytvoříme lepší zázemí a budeme je moci rozšířit,“ doplňuje.

Komunitní nájemní bydlení místo prázdných kanceláří

Majitelé plánují, že místo části ze stovek prázdných a nevyužitých kanceláří vznikne v domě komunitní nájemní bydlení. „Inspirovali jsme se u fungujících projektů v zahraničí, které jsme i osobně navštívili. Jako příklad bych uvedl například The Collective v Londýně nebo Zoku v Amsterdamu,“ uvádí Martin Louda.

Nájemníkům tak budou k dispozici kompletně zařízené ubytovací jednotky o půdorysu 22 metrů čtverečních, vybavené kuchyňským koutem, koupelnou, místem pro práci, spánek i úložnými prostory. Bydlení pak po vzoru zahraničních projektů doplní velkorysé společné prostory, které budou tvořit srdce celého projektu.

Obyvatelům domu budou k dispozici odpočinkové zóny, herny a společenské místnosti, kam mohou jít pracovat, relaxovat nebo se jen potkat s přáteli. Na večeři mohou pozvat své přátele do komunitní kuchyně nebo na terasu s grilem. Když si budou chtít odpočinout, budou moci využít venkovní fitness, zajít si do wellness nebo se zúčastnit lekce jógy či workshopu v některé z přednáškových místností. Na pohodu a bohatý program v domě bude navíc dohlížet komunitní manažer. To vše doplní občanská vybavenost pro okolní obyvatele.

Záchrana Radosti na dosah

Vzhledem k historickému a společenskému významu architektonicky jedinečného domu, který je slavný i v zahraničí, ušli majitelé již velmi dlouhou cestu za povolením rekonstrukce. Už několik let vyjednávají potřebná úřední potvrzení. „Povolení se počítají na razítka a my jich máme 65 ze 67. Chybějící razítka jsou od památkové péče,“ doplňuje Martin Louda.  

Jan Holeček z Národního památkového úřadu k tomu na nedávné diskusi vydavatelství Economia výstižně poznamenal: „Památky umožňují určité možnosti, ale ne všechno.“ Proto Martin Louda společně s experty ateliéru QARTA architektura věnuje velké úsilí právě zachování důležitých architektonických prvků stavby a věří, že brzy získá i dvě poslední razítka. Rekonstrukci přitom již nelze dlouho odkládat, jinak hrozí další znehodnocení domu. Když totiž dům dlouho chátrá, může dojít ke ztrátě kvality a hodnot, pro které byl prohlášen kulturní památkou.