Pavel Hrůza byl unesen v Libyi teroristy z Islámského státu.

Pavel Hrůza byl unesen v Libyi teroristy z Islámského státu. Zdroj: Facebook

Dva státy u pobřeží Středozemního moře, dva různé české příběhy: Čechy unesli v Libyi i Libanonu
Mohl stát za únosem Pavla Hrůzy zabitý terorista?
Pavel Hrůza byl unesen Islámským státem v Lybii.
Unesený kuchař Pavel Hrůza
Pavel Hrůza
7
Fotogalerie

V Libyi patrně našli ostatky Čecha Pavla Hrůzy a dalších cizinců, které v roce 2015 unesl IS

V Libyi patrně našli ostatky Čecha, Rakušana a čtyř Filipínců, kteří byli v roce 2015 uneseni při útoku teroristů z organizace Islámský stát (IS) na jedno z libyjských ropných polí. Později byli zřejmě zavražděni. Rakouský deník Kronen Zeitung dnes informoval, že Čech byl spolu s pěticí dalších osob provizorně pohřben u města Darná. České ani rakouské ministerstvo zahraničí zprávu zatím nepotvrdilo.

Při útoku na ropné pole Ghaní 6. března 2015 radikálové hlásící se k IS unesli devět lidí. Zatímco dva muslimové z Bangladéše a také Ghaňan se ze zajetí brzy dostali, o osudu českého kuchaře Pavla Hrůzy, Rakušana a čtyř Filipínců se dosud jen spekulovalo. V září 2017 se v médiích objevilo video z laptopu příslušníků IS, které údajně zachycovalo popravu zajatců ještě v roce 2015.

Pátrání po unesených dlouho znemožňovala skutečnost, že v Libyirozvrácené občanskou válkou se donedávna odehrávaly prudké boje. Poté, co se situace v posledních měsících uklidnila, bylo podle Kronen Zeitung možné prověřit informaci humanitární organizace Červený půlměsíc, podle níž byla těla obětí uložena nedaleko města Darná.

Podle rakouského deníku libyjské úřady potvrdily, že asi deset kilometrů od města našly hroby šesti rukojmích Islámského státu - Rakušana, Čecha a čtyř Filipínců. Server Arab News ve středu informoval, že filipínské velvyslanectví potvrdilo nález hrobů čtyř unesených Filipínců.

"V tuto chvíli nemůžeme potvrdit informace o tom, že by v masovém hrobě v Libyi byly nalezeny ostatky českého občana. Na místě není možné provést forenzní expertízy. Situací se ministerstvo zahraničí intenzivně zabývá," sdělil ČTK Černínský palác.

Podobně se vyjádřilo i ministerstvo zahraničí ve Vídni, které podle agentury APA uvedlo, že k dnešnímu dopoledni nemá o případu rakouského občana v Libyi žádné nové informace.