Papírové dálniční známky pro letošní rok

Papírové dálniční známky pro letošní rok Zdroj: ČTK/Švancara Petr

Kontrola elektronických dálničních známek může probíhat rovněž u vozidel odstavených na čerpacích stanicích nebo odpočívkách
Registrační značku každého auta v dohledu nasnímá kamera (vpravo) a systém hned vyhodnotí, zda má dálniční poplatky uhrazeny
Kontrola elektronických dálničních známek
Elektronické dálniční známky: Co všechno se od roku 2021 mění a jak je bude policie kontrolovat?
Elektronické dálniční známky: Co všechno se od roku 2021 mění a jak je bude policie kontrolovat?
19
Fotogalerie

Ode dneška už jen elektronicky. Papírové dálniční známky definitivně končí. Kde je koupíte?

Po čtvrtstoletí dnes definitivně končí papírové dálniční známky. Ty od letošního roku nahradily nové elektronické viněty. Staré známky se sice už měsíc neprodávají, do konce ledna však řidiči mohli využívat ještě loňské roční kupony. Systém nových elektronických známek, kterých řidiči zatím koupili přes 1,2 milionu kusů, zavádí několik novinek.

Nové známky jsou jsou k dostání od prosince na e-shopu edalnice.cz, dále na pobočkách pošty, čerpacích stanicích Euro Oil a v samoobslužných kioscích u hranic. Zatím největší zájem je o roční kupony, které mají na dosavadních prodejích asi 90procentní podíl. V poslední dnech navíc zájem roste.

Návod: Jak si koupit elektronickou dálniční známku >>>

Nové elektronické známky jsou vázány na poznávací značky aut, není už tak nutné je lepit na přední sklo vozidla. Novinkou je také klouzavá platnost nových ročních vinět. Řidiči si mohou nastavit platnost známky od přesně vybraného data na následujících 365 dní bez ohledu na kalendářní rok. U papírových kuponů platila roční známka celkem 14 měsíců, výhradně však od prosince předcházejícího roku do konce ledna roku příštího. I kvůli tomu zřejmě řada řidičů po vypršení platnosti starých známek s nákupem počká.

Známku je nyní možné zakoupit s až 90denním předstihem. Předstih alespoň několika dní Cendis, který má systém na starosti, doporučuje, umožní to případnou opravu špatně zadaných údajů při nákupu. Chyby se dopustila přibližně tři procenta nakupujících, často při vyplňování poznávací značky auta.

Nezměnily se naopak ceny známek, roční stojí 1500 korun, 30denní 440 korun a desetidenní je za 310 korun.

Kontrolu elektronických známek mají na starosti policisté a celníci. K dispozici mají mobilní aparáty, se kterými ověřují platnost kuponů přímo na dálnicích, a kamery jsou také na branách, které zbyly po starém mýtném systému. Policisté mají 43 sad kontrolního systému, celníci 15. Právě Celní správa si ovšem podle serveru Radiožurnálu stěžovala, že sady mají technické nedostatky a nefungují tak jak mají. Provozovatel systému Cendis nefunkčnost aparátů odmítl s tím, že u policie funguje bez problémů. S celníky se nakonec společnost dohodla na úpravě kontrolních systémů.

Papírové známky začaly platit od roku 1995 a řidiči jich od té doby nakoupili přes 122 milionů kusů. Jejich cena se postupně z původních 400 korun zvedla až na současných 1500 korun. Rozšířila se i nabídka známek o krátkodobé.