Karel Havlíček a Jan Hamáček po mimořádném jednání vlády (28. 1. 2021)

Karel Havlíček a Jan Hamáček po mimořádném jednání vlády (28. 1. 2021) Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Ministr Jan Blatný po mimořádném jednání vlády (28. 1. 2021)
Ministr Jan Hamáček po jednání vlády (28. 1. 2021)
Tisková konference po jednání vlády (28. 1. 2021) Ministr Karel Havlíček
Vicepremiér Karel Havlíček po mimořádném jednání vlády (28. 1. 2021)
Karel Havlíček a Jan Hamáček po mimořádném jednání vlády (28. 1. 2020)
5
Fotogalerie

Vláda od soboty zpřísňuje. Do autoškoly jen s respirátorem FFP2, služební cesty jen s potvrzením

Kabinet od soboty zpřísňuje opatření proti šíření covidu-19, protože na rozdíl od minulosti by se mohla začít epidemická situace horšit v době, kdy jsou již zaplněné nemocnice. Novinářům to po dnešním zasedání kabinetu řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vláda si podle něj nemůže dovolit podcenit aktuální situaci i vzhledem k šíření nové nakažlivější mutace viru. Hamáček vyzval všechny k dodržování vládních opatření.

"Loni na jaře jsme neměli v nemocnicích nikoho a díky razantním krokům jsme to zvládli," uvedl Hamáček. Podobná situace byla podle něj i na začátku podzimní druhé vlny. Totéž však už neplatilo na přelomu roku a nyní začal denní počet odhalených případů mírně stoupat ve chvíli, kdy jsou nemocnice přeplněné. "Nemůžeme si dovolit situaci podcenit, jsme asi v nejsložitější situaci za poslední dobu z hlediska startovacích kapacit," uvedl.

Ubytovací služby budou moci využívat pouze lidé na služební cestě, a to bez rodinných příslušníků. Zájemci o pobyt se budou muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby v případě živnostníků. Na tiskové konferenci po dnešním mimořádném zasedání vlády to řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Poskytovatelé ubytovacích služeb budou muset potvrzení uchovávat.Vláda zároveň rozhodla o tom, že lidé budou moci vyrazit do vlastních rekreačních objektů, pobývat v nich ale mohou pouze členové jedné domácnosti, uvedl Hamáček. Zároveň přestávají i pro pěší turisty fungovat lanovky a vleky. Využívat je budou smět jen složky integrovaného záchranného systému.

Kabinet obnovil zákaz návštěv pacientů u lůžek akutní péče, řekl Blatný. Výjimkou je přítomnost třetí osoby u porodu či návštěvy u dětských pacientů nebo návštěvy v hospicích. Vláda zatím neurčila, od kdy by mohly otevřít skiareály, nedá se předpokládat, že to bude příští týden. Sezona není ztracená, řekl ministr Havlíček. V autoškolách budou muset učitelé i žáci využívat nově respirátory třídy FFP2. Dále se ale budou moci řidičské lekce konat, dodal Havlíček