Pierre Cardin

Pierre Cardin Zdroj: ČTK/EFE/Emilio Naranjo

Pierre Cardin
Návrhář Pierre Cardin a Evou Herzigovou
Pierre Cardin
Pierre Cardin
Pierre Cardin
6
Fotogalerie

V 98 letech zemřel Pierre Cardin. Francouzský módní návrhář zpřístupnil módu širší veřejnosti

Zemřel francouzský módní návrhář Pierre Cardin, vizionářský stylista a průkopník prêt-à-porter, konfekčního odívání, jež módu zpřístupnilo širší veřejnosti. Pierre Cardin byl držitelem několika řádů a ocenění a člen francouzské Akademie krásných umění. Zemřel ve věku 98 let v Americké nemocnici v Paříži. Agentuře AFP jeho úmrtí oznámili

Návrhář, vlastním jménem Pietro Cardin, se narodil 7. července 1922 ve vesničce u Benátek. Ještě v dětství se s rodinou přestěhovali do Francie. Přáním rodičů bylo, aby se stal architektem. Cardin sám chtěl být hercem nebo tanečníkem. Ve 14 letech se ale vyučil krejčím a první zkušenosti získával v módním domě Paquin, v salonu Schiaparelli a především pak pod křídly již uznávaného Christiana Diora. Traduje se, že Cardin do Paříže přijel na kole a bez peněz.

Vlastní salon si otevřel v roce 1950 a postupně se zařadil k nejvýznamnějším arbitrům elegance. Inspiraci Cardin hledal i v díle přátel, mezi které patřili Salvador Dalí či Pablo Picasso. Pro jeho kariéru měla velký význam spolupráce s režisérem Jeanem Cocteauem na filmu Kráska a zvíře. Cardin se prosadil a během let ovlivnil celou řadu svých následovníků, mentorem se stal například pro Jeana-Paula Gaultiera, který u něj v 70. letech pracoval jako kreslíř.

V 60. letech byla Cardinova móda avantgardní, charakterizovaly ji geometrické tvary - kruhy či trojúhelníky, minimalismus, nápadité barvy a kosmické inspirace. V roce 1964 dosáhl uznání se svou futuristickou kolekcí "vesmírný věk" a pokusy s novými materiály, například s vinylem. Ignoroval také ženské tvary a stal se průkopníkem unisex stylu. Kritici ale Cardinovi někdy vytýkali, že experimentuje až příliš a na praktičnost či nositelnost svých kreací příliš nemyslí.

Návrhář byl prvním, kdo vyvinul kolekci pret-a-porter (čili kolekci pro běžné nošení). "Říká se, že pret-a-proter zničí vaše jméno, ale mne to zachránilo," řekl Cardin. Jeho práce se tak dostala do normálních obchodních domů, přímo do ulic. Převratný krok měl ale i svou stinnou stránku, návrhář si proti sobě popudil kolegy a byl vyloučen ze Syndikátu haute couture. Cardin také jako první západní módní tvůrce uspořádal přehlídku v Číně, a to v roce 1979.

Sebejistý módní tvůrce byl v roce 2008 na 71. místě žebříčku nejbohatších lidí ve Francii s odhadovaným ročním příjmem kolem 500 milionů eur (asi 13 miliard korun). Cardin vlastní mimo jiné řadu nemovitostí, například divadla i hrad, který dříve obýval markýz de Sade. Dědice ale návrhář nemá. "Spal jsem s ženami, spal jsem s muži. Jsem svobodný člověk. Byl jsem milován a obdivován výjimečnými lidmi," prohlásil o svém osobním životě.

Cardin byl nositelem Řádu čestné legie a čestným velvyslancem UNESCO. Třikrát získal Zlatý náprstek - nejvyšší francouzské ocenění pro tvůrce sezony. V roce 2001 návrhář osobně představil svoji kolekci i v Praze.