Nová obálka časopisu Vogue

Nová obálka časopisu Vogue Zdroj: čtk

Anglický zpěvák se stal prvním mužem na obálce Vogue a tváří genderově neutrální módy

Když americká Vogue před několika dny představila světu svou aktuální titulku, proměnila se nejen 125 letá historie jednoho módního časopisu, ale také obecné vnímání genderových principů v módě. Muži se dosud na titulce Vogue objevovali jen v páru. Čistě mužský cover v podání britského zpěváka a herce Harryho Stylse je proto v podstatě revolučním počinem.

Populární zpěvák, který se proslavil především jako člen skupiny One Direction, se minulý týden stal předmětem mnoha debat. Jejich podstatou je, zda kvůli módnímu fotoeditorialu, kde pózuje v dámských šatech, neztrácí část své mužnosti a jak dalece dnes ještě vůbec šaty dělají člověka.

Styles, který se pro časopis oblékl do kiltu, pletené sukně nebo krinolíny z viktoriánské éry neměl tentokrát za cíl provokovat, nýbrž podpořit takzvané genderově neutrální oblékání.

Navazuje tak na trend, který byl patrný třeba už během letošního Londýnského týdne módy, který byl poprvé sloučen do jednoho a stal se tak genderově neutrálním.

Ačkoliv důvodem měla být koronavirová epidemie a četná omezení s ní spojená, směřování módního průmyslu ke genderové neutralitě a udržitelnosti je patrné už několik let. Není proto nepravděpodobné, že i budoucí Fashion Week bude probíhat touto formou.

Důvodem je mimojiné stále vzrůstající poptávka po unisex oblečení a generaci Z, pro kterou je příznačné, že mladí lidé už nechtějí být definováni na základě svého pohlaví.

Je to hra

Styles se k zálibě v ženské módě hlásí zcela otevřeně. "Občas jdu do obchodu, prohlížím si dámské oblečení a připadá mi úžasné. Není důležité stavět si jakékoliv překážky, natož pak v něčem tak hravém, jako je móda,“ nechal se slyšet. 

Zpěvák, který bývá označován za ikonu své generace a jednu z nejvlivnějších celebrit roku 2020 zaujal v minulosti třeba perlovými náušnicemi, nošením podpatků nebo nalakovanými nehty.

Nic z toho však nepovažuje za projev něčeho výjimečného. „Je jedno, jestli jste muž nebo žena, důležité je, co se vám líbí a v čem se cítíte sami sebou,“ uvedl.

Obálka časopisu Vogue samozřejmě vyvolala značné pohoršení mezi americkými konzervativci. Spisovatelka Candace Owens na svém twiteru uvedla: „Neexistuje společnost, která by dokázala přežít bez silných mužů. Přiveďte zpět mužné muže.“

Hvězda Pána prstenů Elijah Wood jí však kontroval s tím, že „samotná mužnost neudělá z muže lepšího člověka,“ Ve skutečnosti je představa Owensové prý zkreslená a založena na kulturních očekáváních vytvořených v průběhu času. Ne na tom, co je skutečně vlastní mužství.

Fakt je, že „penis v sukních“ rozhodně není žádnou novinkou. Popové ikony jako Igy Pop nebo David Bowie by na motivy svých ženských garderób možná mohli svého času pořádat výstavy. O historii módy nemluvě. Diskutovat se ale musí.

"Jsme v době odnaučování a opětovného učení," říká Zervanos. "To vyžaduje empatii a trpělivost." Musíme investovat do začlenění - do svého osobního i profesního života. “