Naďa Čižmárová zemřela při teroristickém útoku v Berlíně.

Naďa Čižmárová zemřela při teroristickém útoku v Berlíně. Zdroj: ČTK

Lidé v Berlíně uctili památku obětí teroristického útoku.
Petr Čižmár, vdovec po Češce Naďě, která se stala obětí teroristického útoku v Berlíně.
Lidé v Berlíně uctili památku obětí teroristického útoku.
Lidé v Berlíně uctili památku obětí teroristického útoku.
Lidé v Berlíně uctili památku obětí teroristického útoku.
24
Fotogalerie

Německá policie o útoku předem věděla, ale nic nepodnikla. Mezi oběťmi tehdy byla i jedna Češka

V sousedním Německu pokračuje vážný skandál, týkající se tragického selhání německých bezpečnostních složek v souvislosti s islamistickým teroristickým útokem na vánoční trhy v Berlíně v roce 2016. Při nedávném slyšení před komisí německého spolkového sněmu promluvil bývalý agent německé policie používající pseudonym Murat Cem. Ten otevřeně hovořil o své negativní zkušenosti s německými bezpečnostními složkami. Poslancům mimo jiné řekl, že doporučuje lidem, aby se nestávali informátory a agenty německých bezpečnostních složek.

Murat Cem je bývalý policejní informátor v řadách islamistických radikálů a muslimských kriminálníků v Berlíně. Ve zhruba šestihodinovém výslechu před poslanci německého parlamentu řekl, že opakovaně varoval německé úřady před osobou Anisa Amriho, pozdějšího pachatele teroristického útoku na vánoční trhy v Berlíně. Cem měl úřady varovat i před tím, že Amri připravuje teroristický útok. Úředníci ale nic nepodnikli.

Kvůli ochraně identity tohoto bývalého agenta proběhl výslech skrze videokonferenci a agent měl zamaskovanou tvář. Jeden z poslanců komise Volker Ullrich (Křesťanskodemokratická unie Německa) výpověď bývalého agenta označil za důležitou a Irene Mihalic (strana Zelených), předsedkyně výboru, o výpovědi svědka řekla, že hovořil srozumitelně a neodporoval si. Podle zjištění vyšetřování celého případu teroristického útoku na vánoční trhy v Berlíně v roce 2016 byly německé bezpečnostní orgány agentem Cemem varovány před přípravou teroristického útoku a věděly o nebezpečnosti osoby Amriho, ale přesto tomu nevěnovaly pozornost.

K obdobnému závěru došlo i úřední vyšetřování teroristického útoku na vánoční trhy v Berlíně z roku 2016. Bylo konstatováno, že německé bezpečnostní složky mohly teroristickému útoku zabránit, ale neučinily tak. Naopak pachatel tohoto teroristického útoku byl úřadům znám jako nebezpečný radikál. Dokonce byl v souvislosti s jiným případem ve vazbě a mohl být v ní držen. Německé úřady se však rozhodly ho propustit a on tak mohl „v klidu“ spáchat svůj plánovaný teroristický útok.

O působení dnes již bývalého agenta Murata Cema mezi islamistickými radikály a kriminálními zločinci vyšla letos v nakladatelství Der Spiegel i kniha nazvaná „Undercover“ a bývalý agent Cem před poslanci spolkového směnu potvrdil, že informace o jeho zkušenostech (v ní obsažené) jsou pravdivé. Podle svědectví Cema mohly německé bezpečnostní složky teroristickému útoku v Berlíně v roce 2016 zabránit, kdyby věnovaly pozornost jím dodávaným informacím. Ze svědectví také vyplývá, že terorista Amri neútočil zřejmě osamoceně, ale byl podporován minimálně jedním dalším stoupencem teroristické organizace Islámský stát.

Podle autorů zprávy o aktuálním slyšení ve spolkovém sněmu v online verzi německého časopisu Der Spiegel je na případu bývalého agenta Cema vidět, že muž byl víc než agentem, spíše dobrovolným policejním asistentem, a jeho zpravodajská činnost mezi zločinci a islámskými extremisty v Německu byla motivována primárně starostí o bezpečnost německé společnosti a ne nějakým finančním ziskem.

Informace poskytované Cemem byly prvotřídní a spolehlivé. „Zemřel bych za Německo,“ prohlásil například bývalý policejní agent Cem, který má údajně stále turecké státní občanství. Cem si dále stěžoval na chování německých bezpečnostních služeb, které s ním zacházely jako s nějakým absolutním společenským dnem v situaci, kdy on se snažil udělat něco dobrého pro německou společnost. Podle vypovědí Cema se ovšem místo vděku od německých úřadů dočkal pouze opovržení a cítí, jak byl německým státem opuštěn a ponechán na holičkách. Po své zkušenosti s německými bezpečnostními orgány proto nedoporučuje lidem, aby se stávali informátory těchto německých bezpečnostních orgánů.

V reakci na okolnosti celého případu již veřejně prohlásil poslanec spolkového sněmu Benjamin Strasser (Svobodná demokratická strana), že je potřeba mít zákon, který bude jasně nastaven pro potřeby ochrany policejních informátorů, a to nejen v islamistickém prostředí.

Teroristický útok na vánoční trhy v Berlíně se odehrál 19. prosince roku 2016 a zemřelo při něm 12 lidí včetně jedné české občanky. Vyšetřování celého teroristického útoku bylo plné chyb německých bezpečnostních orgánů a samotného útočníka se podařilo až náhodou zlikvidovat italské policejní hlídce 23. prosince, která ho potkala nedaleko italského města Milána, kam se terorista Amri dostal z Francie, přes kterou prchal z Německa. Amri byl vyzván italskou policejní hlídkou k předložení dokladů, na což reagoval střelbou a v následné přestřelce byl italským policistou zastřelen.