Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vystoupil na tiskové konferenci po jednání vlády (7. 12. 2020)

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vystoupil na tiskové konferenci po jednání vlády (7. 12. 2020) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

V Praze se 7. prosince sešel další protest proti vládním opatřením. Průvod z Václavského náměstí se vydal přes centrum k Úřadu vlády.
Opuštěné provozovny v centru Prahy
Opuštěné provozovny v centru Prahy
Opuštěné provozovny v centru Prahy
Ve Studničkově ulici na pražském Albertově bylo 13. listopadu 2020 otevřeno další odběrové místo, kde se mohou lidé nechat otestovat na nemoc covid-19
12
Fotogalerie

Rizikové skóre PES opět kleslo. Od 3. stupně nás dělí jeden bod

Rizikové skóre protiepidemického systému (PES), které zohledňuje všechny provedené testy včetně antigenních, ke dnešku kleslo na 61 bodů. Ve čtvrtém stupni je čtvrtý den, bod ho dělí od třetího. Vyplývá to z informací, které dnes poprvé zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Podle údajů ministerstva laboratoře v pondělí provedly 14.691 antigenních testů a přes 23.000 testů PCR.

Skóre vypočítané pouze z PCR testů ke dnešku také kleslo, ale dosahuje 66 bodů. Je tedy ve čtvrtém stupni rizik, které je vymezeno od 61 do 75 bodů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že se ministerstvo snaží postupovat maximálně transparentně, a proto bude zveřejňovat obě hodnoty. Ohradil se proti kritice, že jde o "ohýbání psa".

Antigenní test se provádí stejně jako PCR vyšetření výtěrem z nosohltanu. Výhodou je mnohem rychlejší stanovení výsledku, a to do 15 až 30 minut. Testy jsou levnější, vyšetření je ale méně spolehlivé. Dosud takto mohli být testováni třeba učitelé nebo lidé v domovech seniorů. Od středy 16. prosince se bude moci antigenními testy nechat otestovat kdokoli.

Nejlépe je na tom stále Praha

V Praze přibylo v pondělí 432 potvrzených případů koronaviru, o stovku více než před týdnem. Rizikové skóre protiepidemického systému PES se ale v metropoli dál drží na 51 bodech, což je nejnižší úroveň z krajů v Česku. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Skóre PES se v metropoli drží od 4. prosince ve třetím stupni rizika, které je vymezeno 41 až 60 body. Z krajů je nyní ve třetím stupni z pěti vedle Prahy jen Karlovarský kraj, kde k dnešku skóre dosahuje 56 bodů. Naopak nejvyšší je ve Zlínském kraji a Královéhradeckém kraji, kde činí shodně 81 bodů.