Francouzský učitel dějepisu Samuel Paty (†47), kterého v Paříži zavraždil čečenský islamista

Francouzský učitel dějepisu Samuel Paty (†47), kterého v Paříži zavraždil čečenský islamista Zdroj: Profimedia.cz

V Paříži byl zavražděn učitel Samuel Paty, který žákům ukazoval karikatury proroka Mohameda (16.10.2020)
terorista Anzorov
3
Fotogalerie

Pohřeb jako příležitost k oslavě terorismu. Vrah učitele Patyho se doma v Čečensku dočkal ovací

Pobouření vyvolalo zveřejnění záznamu z pohřbu Abdullaha Anzorova (píše se také Abdoulakh Anzorov), vraha francouzského učitele Samuela Patyho, kterého po spáchání zločinu zastřelila francouzská policie.

Na záznamu z pohřbu jsou vidět stovky lidí, někteří nesou rakev vraha a provolávají islámská hesla. Z videa je evidentní, že pohřbívaný vrah je pro ně hrdinou. Pohřeb se konal v rodné zemi rodičů vraha – Čečensku. Pro připomenutí je dobré uvést, že Anzorov brutálně zavraždil francouzského učitele obviněného několika muslimy z toho, že měl urážet zakladatele islámu Mohameda.

Podle nejnovějších zjištění nenávistnou kampaň proti učiteli Samueli Patymu zahájil jeden z rodičů muslimských dětí (s podporou dalších muslimských rodičů), které byly ve třídě vyučované Patym. Tento učitel v duchu sekulárního francouzského školství vysvětloval žákům, co to je svoboda slova a právo na veřejné vyjádření svého názoru, a to včetně zveřejnění karikatur. To se nelíbilo jednomu rodiči muslimské žačky, který proti Patymu po internetu rozpoutal nenávistnou kampaň, která se zakládala i na lži. Tato kampaň poté oslovila Anzorova, který se pod jejím vlivem rozhodl potrestat učitele za urážku islámu tak, že ho brutálně zavraždí.

Francouzská policie v souvislosti s vraždou Patyho zatkla několik muslimů (včetně členů rodiny vraha) a celou brutální vraždu odsoudili nejvyšší představitelé francouzského státu i někteří francouzští muslimové. Z dostupných informací je zřejmé, že vrah neútočil z politických, ale náboženských pohnutek, a je tak nemožné hovořit o činu politicky motivovaného muslima. Jde o čin muslima věřícího, že mu jeho náboženství přikazuje zabít ty, kteří urazí zakladatele islámu Mohameda.

K postavě Anzorova je důležité dodat, že měl přijít do Francie jako uprchlík, který utíkal s rodiči z Ruska. Narodil se původně v Moskvě v roce 2002. Celým jménem se jmenuje Abduláh Abujedovič Anzorov, do Francie přišel ve věku 6 let a získal azyl teprve letos na jaře. V roce 2010 mu bylo udělení azylu zamítnuto a podle francouzského deníku Le Figaro jemu i jeho rodině v roce 2005 zamítlo udělení azylu Polsko, kam původně z Ruska rodina přišla.

Jeho nevlastní sestra se v roce 2014 vydala do Sýrie, kde se připojila k teroristické organizaci Islámský stát. Podle policejních vyšetřovatelů byl Anzorov krátce před vraždou přes internet ve spojení s některými džihádisty v Sýrii. Jeho tělo bylo do Čečenska převezeno přes Turecko. Byl pohřben 6. prosince v obci Šalaži za účasti zhruba 200 příbuzných a podporovatelů, pod dohledem 65 čečenských policistů.

Na různých záznamech z pohřbu, které kolují po sociálních sítích, je vidět průvod jdoucí s tělem zemřelého a skandující různá islámská náboženská hesla, například „není boha kromě Alláha a Mohammed je Alláhuv posel“, „Alláh je veliký“ apod. Celý průběh pohřbu dokládá, že čin tohoto vraha má mezi muslimy dost příznivců, pro které vrah není zločincem, ale hrdinou, který bránil čest zakladatele islámu Mohameda. Je třeba ovšem podotknout, že vraždu učitele Patyho odsoudil jak vládce Čečenska Kadyrov, tak některé čečenské evropské organizace, byť například Kadyrov poukázal na to, že kdyby učitel Paty neurážel islám, nic by se mu nestalo.