Továrna Volkswagenu ve Wolfsburgu.

Továrna Volkswagenu ve Wolfsburgu. Zdroj: Profimedia

Volkswagen údajně kolaboroval s brazilským diktátorským režimem. Obětem vyplatí miliony

Největší automobilka na světě uznala pochybení, kterého se dopustila v minulém století. Po letech tak došlo k urovnání táhlého sporu. Brazilská pobočka Volkswagenu údajně vydávala informace o svých zaměstnancích tehdejšímu vojenskému režimu. Vláda pracovníky následně zatýkala a mučila. Celkové odškodné činí v přepočtu asi 150 milionů korun českých. Společnost to oznámila ve středu na tiskové konferenci.

„Litujeme škod, které se v minulosti staly. Pro Volkswagen je důležité vypořádat se s touhle temnou kapitolou brazilské historie a propagovat transparentnost,“ uvedl zástupce společnosti poté, co oznámil urovnání sporu. Volkswagen podepsal smlouvu s žalobci zastupujícími skupinu postižených pracovníků.

Její hlavní položku představuje finanční odškodnění obětem a jejich rodinám. Část těch starších, na kterých se násilné zacházení podepsalo nejvíce, se totiž tohoto řešení nedožila. Dohoda údajně zahrnuje vyplacení 36 milionů brazilských realů, což v přepočtu činí přibližně 150 milionů korun. Mimo jiné se společnost také zavázala k výstavbě památníku obětí vojenského režimu.

„Volkswagen se stará o svou image a marketing. Společnost finanční odškodnění prezentuje jako charitu, ne jako kompenzaci za kolaboraci s diktaturou,“ dal najevo svůj názor jeden ze zástupců obětí. „Z tohoto pohledu se z toho snadno vyvlíkli,“ dodal.

Důsledky hrůzných praktik nemilosrdného režimu z druhé poloviny 20. století, mezi lety 1964-1985 se brazilská vláda rozhodla vyřešit utvořením takzvané „Komise pravdy“. Ta po dobu dvou let a 7 měsíců dávala dohromady zprávu mapující mučení tamních občanů.

„Detailně popisovala bití, elektrické šoky, sexuální zneužívání a psychologické mučení lidí, které stát vnímal jako hrozbu,“ vylíčil časopis Time analýzu zveřejněnou v roce 2014. Hlášení vedle dalších korporací zmiňovalo kolaboraci Volkswagenu s tehdejší vládou a celková čísla. Za období diktatury bylo zavražděno nebo zmizelo nejméně 434 jedinců a kolem 200 tisíc zažilo mučení.

O necelý rok později se pak německá automobilka dočkala oficiální obžaloby ze strany obětí. Skupina dvanácti bývalých zaměstnanců prý zažila mučení přímo v továrně Volkswagenu v Sao Bernardo do Campo, nedaleko největšího brazilského města Sao Paula. „Nasadili mi pouta, ovedli do personálního oddělení a začali mě mučit,“ popsal své zážitky dnes již pětasedmdesátiletý komunistický aktivista Lucio Bellentani.