Fanoušci v Mladé Boleslavi na tribunách v rouškách

Fanoušci v Mladé Boleslavi na tribunách v rouškách Zdroj: Pavel Mazáč (Sport)

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci, kde představil nová hygienická opatření (23.9.2020)
Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci, kde představil nová hygienická opatření (23.9.2020)
Fotbalisté Teplic nastupují v rouškách k ligovému zápasu s Libercem
Fotbalisté Liberce přichází v rouškách na rozcvičení před duelem v Teplicích
Rouška teď bude patřit k důležitým věcem, které si hokejoví fanoušci budou brát s sebou na stadion
8
Fotogalerie

Prymula: Na fotbalový stadion může maximálně 2 000 lidí, do hokejové haly maximálně 1 000

Počet diváků na venkovních sportovních a kulturních akcích se omezí na 2000, na vnitřních na 1000 sedících lidí, pokud jde o akce s více sektory. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Problémem jsou podle něj i kontakty lidí po zápasech kolem stadionů. Venkovní akce na stání se budou moci konat pouze do účasti 50 osob, řekl dále Prymula. Nadále platí zákaz vnitřních akcí na stání pro více než deset lidí.

"Někteří namítají, že by chtěli, aby to bylo poměrově, a ne limitováno na 2000, aby na velkých stadionech to bylo více. My si toto uvědomujeme, ale zcela záměrně je limitace na tomto počtu, protože v takovýchto případech dochází k poměrně blízkým kontaktům po ukončení zápasu kolem stadionu. To je důvod, proč tady nejsou rozdíly," poznamenal ministr. Venkovní akce na stání se budou moci konat pouze do účasti 50. Dál platí zákaz vnitřních akcí na stání pro více než 10 lidí. Omezení diváků se podle Prymuly příliš nedotkne divadel, výjimkou je Národní divadlo. Naopak dopady na festivaly budou velké, nevyloučil kompenzace.

Zároveň platí už včera avizované omezení otevírací doby restaurací do 22:00 na 14 následujících dní, pak se situace vyhodnotí. Pod vlivem alkoholu jsou tam podle něj lidé více v kontaktu. 

V nemocnicích je podle něj potřeba zapojit kapacity, které nejsou teď vyčleněny pro pacienty s covidem-19. Lůžka s ventilátory jsou téměř zaplněná, řekl dnes novinářům. Kapacity laboratoří na testování se podle něj blíží 30.000 za den. Limitem je kapacita odběrových míst.

Zajištění dostatečných kapacit v nemocnicích "za jakékoliv vývoje epidemie" dostal Prymula za úkol při svém nástupu do funkce od premiéra Andreje Babiše (ANO).