Nový ministr Roman Prymula (za ANO) během předávání resortu zdravotnictví z rukou Adama Vojtěcha (22.9.2020)

Nový ministr Roman Prymula (za ANO) během předávání resortu zdravotnictví z rukou Adama Vojtěcha (22.9.2020) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Od 9. září musí Pražané nosit roušky také na poště.
Od 9. září musí Pražané nosit roušky také na poště.
Od 9. září musí Pražané nosit roušky také na poště.
Roušky v Česku se na podzim 2020 vrátily do hromadné dopravy
Roušky v Česku se na podzim 2020 vrátily do hromadné dopravy
15
Fotogalerie

Nový ministr zdravotnictví Prymula: Bary zavřou ve 22:00, hromadné akce omezíme na 100 či 50 lidí

V následujících dnech zřejmě vláda dál omezí otevírací dobu restaurací a barů. Zavírat by měly ve 22:00 namísto nynějších 24:00. Po uvedení do úřadu to řekl nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Lidé podle něj ztratili ostražitost, místa a situace, kdy lidé jedí a pijí přitom patří k nejrizikovějším. Připravované omezení hromadných akcí nebude podle Prymuly plošné. Zmínil, že týkat se zřejmě nebudou kulturních akcí, které velké riziko nenesou.

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nechce zavádět opatření, která by handicapovala ekonomiku, byť jsou jednodušší. Lidé si musí vzít za své, že mají v boji proti epidemii s úřady spolupracovat. Řekl to dnes na tiskové konferenci po svém uvedení do úřadu. Nouzový stav podle něj zatím není nutné vyhlásit. Potřebná opatření se dají vyhlásit i bez něj. Nevyloučil ale, že by si to situace mohla vyžádat za týden nebo za dva.

Pravděpodobné je podle Prymuly další omezení hromadných akcí a provozu restaurací a barů. Diskutuje se podle něj o posunutí zavírací doby na 22:00 ze současných 24:00 hodin. Zároveň je pravděpodobné omezení počtu účastníků na 100 na venkovních akcích a 50 na vnitřních. Počítá se přitom s výjimkami pro akce, které nejsou tak rizikové. Omezí se ale akce, kde lidé jedí nebo pijí a nedodržují rozestupy.

Prymula dále uvedl, že ministerstvo nebude zavírat první stupně základních škol, pokud to bude aspoň trochu možné. Zavírání škol si podle něj nikdo nepřeje, je to citlivé téma. V některých regionech se diskutuje o možnosti distanční výuky na druhých stupních základních škol či na středních školách. Ředitelé by měli podle něj vyhlásit na pátek 25. září volno, aby vznikl čtyřdenní víkend a vznikl čas na útlum epidemie.

"Základním úkolem, který přede mnou teď stojí je stabilizovat stávající epiemickou situaci a oploštit vývoj epidemie. Nejsem spasitel, budu potřebovat pomoc všech," uvedl Prymula. Je třeba podle něj zapomenout na animozity a politické půtky.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je nejdůležitější zabezpečit dostatečné kapacity nemocnic při jakémkoliv vývoji epidemie. Je třeba také zajistit, aby byl každý případ hygieniky trasován do 48 hodin. Pomoci má i systém sebetrasování, který má být zaveden co nejdřív.