Video placeholde
Premiér Andrej Babiš.
Premiér Andrej Babiš.
Premiér Andrej Babiš.
Andrej Babiš při projevu.
Dny NATO 2020 v Mošnově: Diváci dorazit nemohli, premiér Babiš děkoval vojákům
14
Fotogalerie

Zcela prázdný a falešný projev Babiše. Za chaos a problémy může především on, toho se nezbaví

V březnu promluvil premiér Andrej Babiš k národu v televizním projevu, ve kterém dramaticky převzal osobní zodpovědnost za řešení vážné koronavirové krize. Od té doby jsme ale místo srozumitelných a promyšlených řešení často viděli chaotická a neustále se měnící rozhodnutí vlády. Důvod? Babiš si místo odborníků uzmul právo do všeho hovořit a o všem rozhodovat. Tragický výsledek vidíme dnes – nakažených přibývá, trasování nefunguje, hygieny nestíhají, přibývá mrtvých. Babiš proto v pondělí večer opět vystoupil s projevem k národu. A opět selhal. Byl zcela prázdný a falešný, předvedl pouze nepovedenou předvolební agitku.

Předseda vlády se za posledního roku ukázal především jako slabý krizový manažer, což je varováním pro časy příští. Protože nelze vyloučit, že nás čekají ještě horší věci než současná koronavirová pandemie.

Když něco v posledních měsících zafungovalo, premiér nesmyslně tvrdil, že jsme nejlepší na světě, což ale podle dostupných čísel nikdy neodpovídalo pravdě. S fakty jen umně manipuloval a přetvářel si je k obrazu svému. Když něco nefungovalo, hledal obětní beránky. Epidemiology (to jsou podle něj ti, kteří zkoumají tu „epidemiólu“) poslouchal jen naoko. Další odborníky většinou úplně ignoroval. Ekonomické predikce si společně s ministryní financí Alenou Schillerovou cucal z prstu. Média prý jenom strašila. Mnohá přitom patří jeho holdingu Agrofert. Jeho poslední obětí je pak ministr zdravotnictví Adam „Slušný“ Vojtěch, který byl před říjnovými krajskými a senátními volbami narychlo odstraněn, aby mohl přijít říznější chasník v podobě plukovníka Prymuly.

Kdyby nebyla situace v případě šíření koronaviru v České republice tak vážná (najednou už nejsme nejlepší, ale jedni z vůbec nejhorších), mohli bychom Babišův pondělní televizní projev k národu považovat za pouhý další výplod pokračujícího neukojitelného populismu a nekonečného marketingového pojímání politiky. Situace ale vážná je. Předseda vlády se už ovšem nepřihlásil k osobní zodpovědnosti, kterou tak dlouho avizoval. Zodpovědnost hodil na všechny občany. Ano, nemůže za to on, ale my! A to je ta největší lež, kterou jsme za poslední roky v české politice viděli a slyšeli.

Zodpovědnosti za současný stav se Andrej Babiš ale zbavit nijak nemůže, protože právě on nastavil pro úředníky a jemu věrné politiky mantinely, ve kterých se museli od března pohybovat a podle kterých rozhodovali. Zodpovědnosti se nemohou zbavit ani ti, kteří v tom jedou s ním. Například ministři za ČSSD. Také slabá a rozhádaná opozice. A předstíraná slušnost exministra zdravotnictví Vojtěcha vůbec neznamená, že si počínal dobře. Právě naopak, bylo to v jeho případě tristní ochotnické představení, které ohrožuje normální fungování země. Měl odejít dávno.

Vážnou otázkou teď je, co dál?

Jak je vidět, s vládou Andreje Babiše se k vzývanému programu „The Country for the Future“ nikdy nedopracujeme. Projekty z jeho předvolební knihy „O čem sním, když náhodou spím“ leží v prachu zapomnění. O tom, aby se podobné výmysly nemohly opakovat, ale rozhodují voliči.

Kdybychom měli usuzovat podle zcela prázdného a falešného Babišova televizního vystoupení, tak logickou odezvou by mělo být postupné oslabování hnutí ANO na české politické scéně. Ani toho se ovšem podle všeho nedočkáme. Dobře namazaný stroj lží ještě nějakou dobu bude objíždět zemi. Zřejmě až do doby, dokud Andrej Babiš, jak sám před časem řekl, nezachrání všechny mrtvé…

Jak se s oblibou říká, každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Nechce se mi ale věřit, že si tento národ právě tuto vládu zaslouží. Babišův pondělní večerní projev, ve kterém se toho snažil říct mnoho, ale nakonec neřekl vůbec nic, co by ukazovalo světlo na konci tunelu, je toho dalším důkazem.

Nečekejme proto žádné zázraky, nečekejme, že situace se zlepší. Leda, že by podle staré pověsti vyjeli z hory Blaník pověstní rytíři jako symbol naděje na opětovné získání hrdosti a svobody českého národa. Umíte si ale představit v rytířské zbroji Fialu, Bartoše, Jurečku a Pekarovou? To těžko. Spíše se brzy dočkáme dalšího prázdného projevu Andreje Babiše. Který nám vysvětlí, co jsme zase zpackali.