Čínský ministr zahraničí Wang I během návštěvy Německa kritizoval cestu předsedy Senátu České republiky Miloše Vystrčila na Tchaj-wan

Čínský ministr zahraničí Wang I během návštěvy Německa kritizoval cestu předsedy Senátu České republiky Miloše Vystrčila na Tchaj-wan Zdroj: ČTK / AP / Michael Sohn

Šéf Senátu Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu (4.9.2020)
Šéf Senátu Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu (4.9.2020)
Šéf Senátu Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu (4.9.2020)
Šéf Senátu Miloš Vystrčil se svou manželkou na návštěvě Tchaj-wanu (3.9.2020)
Šéf Senátu Miloš Vystrčil na návštěvě Tchaj-wanu (3.9.2020)
12
Fotogalerie

Čína vrací úder. Zakáže vstup na své území všem členům Vystrčilovy delegace

Čína zakáže vstup na své území všem členům delegace, která provázela předsedu Senátu Miloše Vystrčila při nedávné návštěvě Tchaj-wanu, uvedl dnes na svém webu čínský oficiální list China Daily s odvoláním na nejmenované čínské úředníky, obeznámené se situací. Podle těchto zdrojů také nedovolí vstoupit na svůj trh českým firmám, jejichž zástupci byli v delegaci.

Deník napsal, že Vystrčila provázelo na Tchaj-wan 89 českých politiků, podnikatelů, umělců a zástupců akademické obce. Cesta se uskutečnila na přelomu srpna a září.

Čína se staví proti veškerým oficiálním stykům a výměnám mezi jinými státy a Tchaj-wanem, který považuje za neoddělitelnou součást čínského území, připomněl list China Daily.

Vystrčila na Tchaj-wan doprovodili zástupci 36 především menších a středních firem, které se zabývají zejména oblastmi moderních technologií. Jejich představitelé již před cestou či v jejím průběhu vyjadřovali připravenost čelit případným restrikcím ze strany Číny. Například Radovan Haluza, ředitel firmy Generi Biotech, která vyrábí testovací soupravy používané v lidské laboratorní medicíně, dnes ČTK řekl, že na čínský trh jeho společnost nepronikla, protože by pro úspěch potřebovala "politické krytí" uvnitř Číny. Na Tchaj-wan jel s tím, že podobný "trest" ze strany Číny může přijít. "Nepřekvapuje mě to, jenom mi je líto, že je Čína tak mentálně jinde než Evropa," poznamenal.

Čínským záměrem není překvapen ani předseda Česko-tchajwanské obchodní komory Pavel Diviš. "Co mě ale překvapilo, je, jak je to dětinské a jasně vymezené," řekl ČTK. Reakci Číny označil za pokračování předchozích vyjádření včetně tzv. dopisu bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi od čínské ambasády v Praze a vyjádření čínského ministra zahraničí Wanga I. Označil to za součást čínské politiky.

Peking proti cestě českého politika opakovaně protestoval a varoval mimo jiné, že Vystrčil za porušení principu jedné Číny zaplatí vysokou cenu. Předseda Senátu čínské kritiky odmítl a vyjádřil přesvědčení, že jeho návštěva politiku jedné Číny tak, jak ji vnímá Česká republika, neporušuje. Některé čínské výhrůžky odmítla i česká diplomacie, jakož například i Francie nebo Německo.

Mluvčí tchajwanského ministerstva zahraničí dnes ocenila "politickou odvahu" Vystrčila, který navzdory výhrůžkám Číny nedávno navštívil Tchaj-wan. Informoval o tom tchajwanský zpravodajský server Focus Taiwan. Mluvčí tchajwanské diplomacie Joanne Ouová uvedla, že český politik před návštěvou, během ní i po ní "ukázal lidskou důstojnost a ducha sametové revoluce z roku 1989".

Tchaj-wan má vlastní vládu od roku 1949, kdy se na ostrov stáhly po prohrané občanské válce zbytky sil odpůrců čínských komunistů v čele s generálem Čankajškem.