Od 9. září přicházejí v platnost nová koronavirová opatření

Od 9. září přicházejí v platnost nová koronavirová opatření Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
17
Fotogalerie

Nová koronavirová opatření. Co se změní po devátém září?

Počet nakažených v České republice roste mnohem vyšším tempem než v sousedních zemích. Jak to bude s cestováním? Německo už zvažuje pro přijíždějící z Česka karanténu nebo test na covid-19. Kde budeme muset nosit roušku a v kolik hodin zavřou restaurace a hospody?

 

Nová vládní opatření rozšiřují povinnosti občanů především na území Prahy a v souvislosti s cestováním či přístupem do restauračních zařízení a veřejné dopravy.

  • lidé v Praze musejí nosit roušky nově také v obchodech a nákupních centrech.
  • pražské restaurace, bary a kluby musejí mít od půlnoci do 6:00 zavřeno
  • od čtvrtka 10. září je pak povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách na území celé ČR s výjimkou školních tříd a pracovišť, kde lze udržet alespoň dvoumetrový rozestup mezi zaměstnanci.

Od pondělí 14. září se v Praze budou muset nosit roušky také ve společných prostorách škol. Na seznam zemí, kde je nutné absolvovat po příjezdu do ČR test na covid-19 nebo karanténu, přibydou ke zbytku Španělska a Rumunsku také Kanárské ostrovy.

Současná opatření, která budou platná i nadále:

  • povinné nošení roušek na úřadech, v hromadné dopravě a při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízení
  • pro Prahu navíc platí nošení roušek ve vnitřních prostorách nádražních budov a na Letišti Václava Havla
  • školy se zavírají v případě, že se u více než 30 % žáků a učitelů potvrdí nákaza covid-19 nebo pokud jsou v povinné karanténě. Tato metodika platí od pondělí. V méně závažných situacích budou hygienici postupovat individuálně (ředitelské volno, změna organizace školního roku nebo karanténa pouze nejbližšího okolí nakaženého).

Premiér Andrej Babiš na pondělním jednání vlády uvedl, že hygienické stanice uvažují o trasování pouze závažných případů nákazy covid-19. Jasněji by ohledně trasování mělo být v pátek. Vláda v pondělí také schválila, že během senátních a krajských voleb v říjnu budou ve volebních místnostech k dispozici roušky a budou povinné rozestupy.