Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová Zdroj: Blesk - Nikola Forejtová

Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová
Ministr Vojtěch: V Česku je pět nakažených koronavirem. Holčička na Bulovce má testy negativní
Ředitelka Hygienické stanice hl. m. Prahy Zdeňka Jágrová
Ředitelka hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová byla hostem pořadu Epicentrum Blesk Zpráv. Podle ní Češi chřipku podceňují a uvedla i důvod (12.2.2020)
Ředitelka pražské Hygienické stanice Zdeňka Jágrová komentovala propuštění Čechů z karantény (17.2.2020)
6
Fotogalerie

Od středy 9. září budou v Praze povinné roušky v obchodech, v noci zavřou bary

V Praze bude od příští středy 9. září kvůli epidemii nového typu koronaviru povinné nosit roušky v obchodech a nákupních centrech. Od stejného data bude nutné od půlnoci do 06:00 uzavírat provozovny stravovacích služeb. Opatření cílí především na noční kluby a bary, řekla na dnešní tiskové konferenci ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví hygienické stanice hlavního města Zdeňka Shumová.

Šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová uvedla, že opatření reagují na srpnové výskyty onemocnění vyplývající z návštěv barů a nočních klubů. "Tato zařízení se významně podílejí na šíření toho onemocnění," uvedla. Praha zůstává v tzv. semaforu okresů v oranžové barvě. "Nedošlo bohužel ke zlepšení situace," dodala.

V Praze zůstane povinné nosit roušky v hromadné dopravě, ve všech vnitřních prostorách nádražních budov i na Letišti Václava Havla.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová dnes novinářům řekla, že kumulativní nárůst nově nemocných činí 726 za posledních několik dnů, 68 nemocných je mezi dvacetiletými. Stoupá i počet nemocných v nejrizikovější skupině starších nad 65 let.

Roušky ve školách

Další nařízení se týkají pražských škol. Od pondělí  14. září budou školáci muset nosit roušky ve společných prostorech škol. Jde o opatření pražské hygieny reagující na šíření koronaviru. V Praze jsou nyní uzavřeny čtyři školy, ve všech případech ale kvůli onemocnění pedagogů.

V mateřských školách zůstane dosavadní míra opatření, roušky tam děti ani personál nenosí. Jágrová nechce zatím omezovat ani návštěvy v domovech seniorů, aby nebyli jejich klienti zbytečně traumatizováni. Vyzvala ale, aby tam na návštěvy nechodili lidé s příznaky respiračních onemocnění.

Desetidenní odklad povinnosti pro školy vysvětlila Jágrová tím, že chce nechat školám čas na přípravu, nemocných dětí k tomu v prvních dnech školy zatím nepřibývá. Ve středu šlo o tři děti, ve čtvrtek také o tři. Uvedla také, že hygiena slíbila neměnit doporučení každý týden.