Hlavní hygienička Jarmila Rážová je kvůli nákaze koronavirem v karanténě.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová je kvůli nákaze koronavirem v karanténě. Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Pařila nakažená hygienička Rážová v baru a nemyla si ruce? Nebo je to s koronavirem jinak?

Oficiální hlavní tvář protiepidemických opatření Jarmila Rážová se sama nakazila covidem-19. Její onemocnění je buď důrazným upozorněním, že ani všechna hygienická opatření, která sama denně ordinovala celému národu, ochranu před virem nezaručí. Nebo že by je snad nedodržovala ani nejvyšší hygienická autorita v zemi?

Stát dělá, co je v jeho silách, rychlé šíření a rekordní počty nově nakažených jdou vesměs na vrub nezodpovědnosti některých skupin lidí. Tak se snaží vývoj koronavirové nákazy v Česku zarámovat představitelé zodpovědných institucí (vláda, ministerstvo zdravotnictví, hygienici). „Často jde o mladé, fyzicky zdatné jedince, kteří se nakazili na různých společenských akcích, třeba na svatbách, rodinných oslavách, firemních večírcích, parties či při sportovních akcích,“ řekla například sama Rážová v rozhovoru, který vyšel před pouhými pěti dny.

O pár dní dříve zase hlavní hygienička varovala před mejdany, které by se mohly rozběhnout, až se na koleje zanedlouho vrátí z prázdnin vysokoškolští studenti: „Samozřejmě že při alkoholu se ztrácejí zábrany a zvyšuje se míra rizika šíření nákazy. Všichni bychom se měli chovat tak, abychom nenakazili ostatní ani sami sebe. Na vysokých školách jsou inteligentní lidé, tak se to snad projeví.“

A do třetice nejvyšší hygienička Rážová z konce srpna: „Pokud se všichni nebudeme chovat zodpovědně, epidemii zvládneme hůř. Kapénkovým nákazám se opravdu nejlépe dá bránit rouškami, rozestupy a mytím rukou. Těchto základních tří zásad bychom se měli držet. Mimochodem zdravý životní styl a dobrá nálada jsou dobrými antivirovými nástroji. To znamená, že mohu jít ven s kamarády a bavit se, ale nebudu pít z jedné sklenice nebo brčka.“

Takže jak to bylo? Pila snad Rážová na party s kamarády jedním brčkem? Ztratila po alkoholu zábrany a přestala se chovat zodpovědně? Že by se třeba na ministerstvu zdravotnictví, kde je náměstkyní, konal divoký firemní večírek a účastníci si nemyli ruce a byli nahoře bez (rozumějte bez roušek)? Nebo jak se vlastně nakazila?

Těžko říct, jestli se někdy dozvíme, kdy, kde, jak a od koho hygienička Rážová koronavirus chytla. Samo o sobě to pro nás není ani moc důležité. Podstatná by ale měla být změna tónu a vyznění oficiální komunikace státu o šíření viru – nakažení hlavní hygieničky, která za dva týdny oslaví 59. narozeniny, by mělo jednou provždy ukončit časté vykreslování lidí s koronavirem jako nezodpovědných hejsků, kteří po sobě v opilosti slintají na divokých mejdanech, nedodržují základní hygienu, rozestupy nebo si nedokáží odříct ani jeden rok dovolenou u moře/na horách. Pokud se tak nechovala i sama Rážová, jsou zjevně doporučená opatření děravá a nakazit se může stejně dobře kdokoliv. Nehledě na to, že je krajně nevhodné posilovat podobným stylem komunikace generační či jakékoliv jiné rozdělení společnosti.