Marian Kočner

Marian Kočner Zdroj: ČTK - Václav Šálek

Marian Kočner u soudu 15. ledna 2020
Marian Kočner u soudu 15. ledna 2020.
Někdejší šéf tajné služby Tóth u soudu, pod bedlivým dohledem.
Peter Tóth u soudu s údajnými vrahy Jána Kuciaka a jeho snoubenky 15. ledna 2020.
Tomáš Sz. u soudu 14. ledna 2020.
18
Fotogalerie

Zvrat v kauze Kuciak: Soud uznal vinným jen jednoho obžalovaného. Kočner i Zsuzsová jsou nevinní

Soud na Slovensku dnes uznal vinným jen jednoho z trojice zbylých obžalovaných v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Odsouzeným je žalovaný pomocník vraha Tomáš Szabó. Soud naopak zprostil obžaloby podnikatele Mariana Kočnera, jenž si podle žalobce Kuciakovu vraždu objednal, a také Alenu Zsuzsovou, která byla podle obžaloby zprostředkovatelkou vraždy. Vůči tomuto verdiktu v nejsledovanějším soudním procesu v novodobých dějinách země, který si z obžalovaných vyslechl jen Kočner, se lze odvolat. Kočner dostal pouze peněžitý trest za nedovolené ozbrojování.

Další dva z celkového počtu pěti původně obviněných v kauze, včetně Kuciakova vraha, již dříve přiznali vinu a byli souzeni samostatně.

Vražda Kuciaka a jeho snoubenky vyústila na Slovensku v roce 2018 v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi, v zájmu jejíhož řešení odstoupil z funkce premiéra Robert Fico. Jeho strana po porážce v letošních volbách skončila v opozici.

Prokurátor tvrdil, že Zsuzsová za finanční odměnu převzala od Kočnera objednávku na vraždu a oslovila Zoltána Andruskóa, který po zadržení s policií spolupracoval a loni přistoupil na trest vězení v trvání 15 let.

Andruskó u soudu tvrdil, že na Kočnerův pokyn zprostředkoval Kuciakovu vraždu mezi Zsuzsovou a dalším obžalovaným Tomášem Szabóem. Ten podle obžaloby spolupracoval se svým bratrancem a bývalým vojákem Miroslavem Marčekem, jenž v úvodu procesu letos v lednu před soudem prohlásil, že zastřelil novináře i jeho přítelkyni v jejich domě a že dříve zastřelil také podnikatele Petera Molnára. Za to byl Marček letos v dubnu zatím nepravomocně odsouzen k 23 letům vězení. Loupežná vražda Molnára z roku 2016, na které se podle obžaloby podílel také Szabó, je součástí obžaloby v Kuciakově případu. Soud uznal Szabóa vinným i za účast na této vraždě a vyměřil mu trest 25 let vězení.

Kočner byl souzen také za nedovolené držení nábojů, které policie zajistila při domovní prohlídce v domě jeho bývalé manželky. Kočner se k tomuto deliktu během procesu přiznal a soud mu za to vyměřil peněžitý trest 5000 eur (131.500 korun).

Letos v únoru byl Kočner spolu s exministrem hospodářství a někdejším ředitelem televize Markíza Pavolem Ruskem v jiném případu zatím nepravomocně odsouzen k dlouholetému trestu za padělání směnek.

Slovenský prokurátor oznámil odvolání vůči verdiktu, kterým dnes soud první instance zprostil podnikatele Mariana Kočnera obžaloby z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a Alenu Zsuzsovou ze zprostředkování tohoto zločinu. Případem se tak bude zabývat slovenský nejvyšší soud.