Ján Kuciaka a jeho snoubenka Martina Kušnírová

Ján Kuciaka a jeho snoubenka Martina Kušnírová Zdroj: ČTK

Proces s vrahy Jána Kuciaka se blíží ke konci
Proces s vrahy Jána Kuciaka se blíží ke konci
Proces s vrahy Jána Kuciaka se blíží ke konci
Proces s vrahy Jána Kuciaka se blíží ke konci
Proces s vrahy Jána Kuciaka se blíží ke konci
12
Fotogalerie

Rozsudek nad Kuciakovými vrahy nepadne. Soudkyně nečekaně termín o měsíc posunula, nikdo neví proč

Od dnešní deváté hodiny měl u Specializovaného trestního soudu v Pezinku padnout rozsudek nad vrahy a objednateli vražd novináře slovenských Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Včera o půl páté odpoledne však všechny zaskočila oficiální zpráva od tiskové mluvčí soudu Kataríny Kudjakové: „Předsedkyně senátu JUDr. Sabová zrušila termín zítřejšího hlavního jednání z důvodů nutnosti pokračování porady senátu o připravovaném rozsudku. Termín nového jednání je určený na den třetího září.“  

Do Pezinku se znovu (poprvé to bylo ve dnech po objevení těl obou mladých lidí, podruhé letos v lednu při zahájení procesu) sjeli novináři doslova z celého světa. Z druhého konce Slovenska se sem jako ke každému jednání vydala i Zlatica Kušnírová, matka zavražděné dívky. Oznámení od soudu víc než na poslední chvíli bylo pro všechny nepříjemným šokem a prvním neprofesionálním krokem v dosud téměř ukázkově vedeném procesu.

„Něco se muselo stát až během dne, nějaký nátlak… Kdyby to věděla včera, tak by nás sem přece nenechala všechny přijet,“ řekla Reflexu Zlatica Kušnírová, s níž jsme byli právě ve chvíli, kdy se nečekanou zprávu telefonicky dozvěděla a zůstala konsternovaně zírat do prázdna. Vzápětí jí telefon začal nepřetržitě vyzvánět – a ona donekonečna všem opakovala, že taky nemá tušení, co se stalo, ale že z toho nemá dobrý pocit.

Pravdou je, že již minulý týden na stání, jež mělo být předposlední a na němž přednesli své závěrečné řeči obžalovaní a jejich právní zástupci, bylo zřejmé, že od počátku jednoznačně vypadající proces možná až tak jednoduchý a jednoznačný nebude – jak jsme psali v minulém článku na toto téma.

Dva hlavní protagonisté Kočner a Zsuzsová odmítli jakoukoliv vinu, jejich právní zástupci požádali o zproštění. I Tomáš Szabo odmítl svou účast na vraždách. Jejich právní zástupci projevili výraznou nespokojenost s tím, jak soud zamítal jejich návrhy dokazování apod. Ale přestože některým přítomným v soudní síni bylo jasné, že obžaloba a důkazy nejsou tak neprůstřelné, jak se zvenčí na základě zpravodajství většiny internetových médií, jež minutu po minutě proces přinášela, mohlo zdát, tento krok soudkyně Růženy Sabové nikdo nečekal. Zvlášť když byl učiněn víc než na poslední chvíli, jen pár hodin před započetím závěrečného stání.

Okamžitě se objevily dohady o tom, že je na soudkyni vyvíjen nátlak na osobní (někdo jí nebo jejím nejbližším vyhrožuje apod.) nebo politické rovině, nebo že se obžalovaným podařilo znejistit či ovlivnit (také výhrůžkami, penězi…?) zbytek senátu…. že ani onoho třetího září rozsudek nepadne a bude nové dokazování, že Kočner má nakonec delší prsty, než se zdálo…

„Ať už je za tím cokoliv, nemám z toho dobrý pocit,“ řekla nám Zlatica Kušnírová. „Doufali jsme s Jankovými rodiči, že už se to uzavře, že padne rozsudek a nastolí se aspoň nějaká spravedlnost. Ne, nemám z toho dobrý pocit.“

Rozhovor se Zlaticou Kušnírovou a další informace o kauze kolem obžalovaných z vražd novináře a jeho snoubenky přineseme v tištěném Reflexu příští týden.