Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil přiletěl 30. srpna 2020 do Tchaj-peje na návštěvu Tchaj-wanu.

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil přiletěl 30. srpna 2020 do Tchaj-peje na návštěvu Tchaj-wanu. Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil s manželkou přiletěli 30. srpna 2020 do Tchaj-peje na návštěvu Tchaj-wanu.
Zleva senátor Lumír Aschenbrenner, předseda Senátu Miloš Vystrčil, místopředseda Senátu Jiří Růžička, senátor Pavel Fischer a senátor Tomáš Goláň pózují s letuškami 30. srpna 2020 před přistáním na Tchaj-wanu.
Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil vystoupil 30. srpna 2020 v Tchaj-peji na Tchaj-wanu na večeři pořádaném tchajwanským ministrem zahraničí Josephem Wuem.
Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vystoupil na investičním fóru v hlavném městě Tchaj-wanu Tchaj-pej. (31. 8. 2020)
Předseda Senátu Miloš Vystrčil se v letadle vyfotil s palubním personálem.
9
Fotogalerie

Za Tchaj-wan zaplatíte vysokou cenu, vyhrožuje Čína Vystrčilovi. Velvyslanec jde na kobereček

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil "zaplatí vysokou cenu" za porušení principu jedné Číny tím, že oficiálně navštívil Tchaj-wan. Podle prohlášení, které dnes podle agentury Reuters zveřejnilo čínské ministerstvo zahraničí, to řekl šéf čínské diplomacie Wang I. Ministr zahraničí Petřiček si za tato slova předvolá čínského velvyslance.

Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus," řekl Wang, který je na návštěvě Německa. Wang dodal, že zpochybňování zásady jedné Číny znamená "znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů" a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou "otevřenou provokaci" předsedy českého Senátu a protičínských sil, které stojí za ním. 

Čína požaduje po všech zemích, s nimiž má diplomatické vztahy, aby se držely zásady jedné Číny. To mimo jiné znamená, že nemají navazovat mezistátní vztahy s Tchaj-wanem, který Peking považuje za svou odštěpeneckou provincii.

"Mě samozřejmě to prohlášení mrzí, protože zasahuje do vnitřních záležitostí České republiky. Jsme svobodná země, která má zájem mít dobré vztahy se všemi, a já věřím, že tomu tak bude i přes to prohlášení," řekl předseda senátu Vystrčil českým novinářům přímo v Tchaj-wanu. "Znovu musím zopakovat, že tato cesta nemá v žádném případě cíl se vůči někomu vymezovat. Tato cesta má za účel spolupracovat a vytvářet co nejlepší podmínky pro hospodářský rozvoj České republiky a samozřejmě pro spolupráci mezi demokratickými zeměmi," dodal.

Ministr zahraničí Petříček: Hodlám se proti tomu ohradit

Ministerstvo zahraničí si tento týden předvolá čínského velvyslance v ČR kvůli prohlášení šéfa čínské diplomacie. "Co se týče těch slov, očekávám, že čínská strana nám je vysvětlí. Cesta má samozřejmě dopady na vztahy s Čínou, ale myslím, že toto je již za hranou," řekl dnes Petříček.

"Pozice vlády je dlouhodobě neměnná. Naše vláda, stejně jako všechny předchozí, má politiku jedné Číny. Proto jsem předsedovi Vystrčilovi nemohl cestu na Tchaj-wan doporučit. I tak to komunikujeme s čínskou stranou, že na české politice vůči Čínské lidové republice se nic nemění. Samozřejmě ta vyjádření ze strany čínského ministra zahraničních věcí vnímám jako něco, co v diplomatických vztazích není úplně obvyklé. Takto přímočará a příkrá slova se skutečně v diplomacii nepoužívají," poznamenal také šéf české diplomacie.

"Já se proti tomu rozhodně hodlám ohradit. Je to naše záležitost. Kontinuálně prosazujeme naši politiku, která je k Tchaj-wanu jasně stanovena. My jsme si vyhradili právo, že v technických oblastech chceme s Tchaj-wanem spolupracovat," dodal Petříček.

Vystrčil společně s asi 90člennou delegací, kterou tvoří politici, podnikatelé, zástupci vědeckých i kulturních institucí či novináři, zůstane na Tchaj-wanu do pátku. Na nedělní večeři s tchajwanským ministrem zahraničí Vystrčil cestu označil za historickou návštěvu. Předseda Senátu má během návštěvy v plánu schůzky s předními tchajwanskými politiky. Proti návštěvě Čína několikrát ostře protestovala. Postavili se proti ní také například český prezident Miloš Zeman nebo premiér Andrej Babiš (ANO).