Princ William s manželkou, vévodkyní Meghan Markleovou

Princ William s manželkou, vévodkyní Meghan Markleovou Zdroj: www.profimedia.cz

Zase ta Meghan. Během těhotenství se prý necítila chráněná královskou institucí proti „klepům“, které o ní kolovaly

Vévodkyně Meghan, která je trnem v oku nejen britské královské rodiny, rozviřuje další kauzu. Během svého těhotenství prý necítila žádnou podporu, natož pak ochranu před bulvárními články, které o její osobě kolovaly. Problém tkví ale pravděpodobně v tom, že proti pravdě se lze bránit jen velmi těžko.

Meghan Markle, manželka britského prince Harryho se soudí s deníkem Mail on Sunday, který měl v únoru roku 2019 zveřejnit část osobního dopisu adresovaného jejímu otci Thomasu Markleovi. Žádala jej v něm, aby zachoval klid a nenavážel se prostřednictvím bulváru do ní ani do britské královské rodiny.

„Tati, s těžkým srdcem píšu tento dopis, nechápajíc, proč ses rozhodl vydat touto cestou a zavíráš oči před bolestí, kterou způsobuješ. Tvé činy rozbily mé srdce na milion kousků,“ psala vévodkyně. Měla tak otce noblesně plísnit za nepravdivá tvrzení, která o ní do médií vypustil.

Jenže bývalý osvětlovač se veřejnému praní špinavého prádla evidentně nebránil a například v deníku Daily Mail zazněla tato jeho reakce „To není ta dívka, kterou znám. To není její způsob vyjadřování. Tento dopis je chladný. Když ho podepsala jen jako Meg, člověk to čte a má pocit, že mi tím dala poslední sbohem.“

Kauza téměř vyšuměla, ale Meghan, která tou dobou byla těhotná, si chce účty pravděpodobně srovnat. Nejen s otcem, ale především s britskými médii, který celý dialog vykřičely do světa. Nyní proto žaluje zmiňovaný deník i vydavatelství Associated Newspapers Limited (ANL) z narušení soukromí, porušení ochrany dat a porušení autorských práv. Problém leží jen v tom, že dopis dal novinářům k dispozici sám její otec.

Všichni dali ruce pryč Meghan se cítí poškozená nejen britskými médii, ale také královskou rodinou, která prý zvlášť v citlivém období jejího těhotenství dostatečně nechránila její jméno. Ačkoliv Kensingtonský palác nařídil, aby všichni přátelé a rodina vévodkyně neodpovídali na dotazy novinářů, lži o ní se prý dále šířily jako lavina. Jenže jak se bránit zprávám, které o ní do světa posílá její vlastní otec?

„Naléhám na tebe, abys přestal číst bulvár. Denně utvrzuješ a podporuješ lži, které o mně píšou, zvláště ty vytvořené tvou další dcerou, kterou sotva znám. Z nějakého důvodu pořád tvoříš tyto příběhy, vyrábíš tyto fiktivní povídačky a noříš se stále hlouběji do této sítě, kterou sis utkal. Sleduješ, jak tiše trpím kvůli zlým lžím tvé dcery, jak se hroutím. Slyšet to, jak útočíš na Harryho v tisku, který je k tobě jen trpělivý, vlídný a chápavý, je možná nejbolestivější ze všeho. Jediné, co mi pomáhá v noci klidně spát, je víra a vědomí, že lež nikdy není věčná,“ psala otci v naléhavém dopise.

Otci vyčítala, že neříkal médiím pravdu. Přestože tvrdil,že jí před svatbou volal, že nemůže přijít, nestalo se to. Nechal se také slyšet, že mu dcera nikdy nepomohla finančně, což je prý také lež. Jenže co je lež a co je pravda, není v bulvárním světě vždycky tak podstatné. Důležité je to, co chtějí čtenáři.

A tak začátkem května londýnský vrchní soud zamítl část žaloby vévodkyně Meghan proti vydavateli deníku a rozhodl, že novináři nenarušili svými články její soukromí. A nařčení z toho, že by články cíleně rozdmýchávaly spory mezi ní a otcem, soudce zamítl jakbysmet.