Video placeholde

Pekárková: Jsem uprchlík i migrant, příteli říkám opičáku. Muslimům od mládí vymývají mozky, někdo nevydrží

Jsem celý problém migrace v jedné osobě, říká spisovatelka a překladatelka Iva Pekárková. Do zahraničí odešla v 80. letech za svobodou. Žila roky ve Spojených státech, v jedné z nebezpečných částí New Yorku pracovala s mentálně postiženými. Prošla ale taky Thajskem, Indií a od roku 2005 žije ve Velké Británii. Byla politický uprchlík i ekonomický migrant, nebojí se mluvit otevřeně o problémech migrace a islámu. Ze své zkušenosti ale ví, že obraz o obojím je tu zkreslený.

Iva Pekárková žije už 18 let s černochem, který ji sbalil v Praze jen za pár hodin. Prý nejdřív nechtěla, aby to vypadalo, že jsou všichni Češi rasisti. Říká, že mu jsou nadávky a útoky jedno, se smíchem vypráví třeba o jednom setkání se skinheadem, které její přítel ustál s humorem. Vnímá ale, že situace v Česku se vyostřuje. Do země se přitom možná bude muset vrátit, a to kvůli brexitu. Ten prý nebude znamenat konec ilegální migrace, ale problém pro bezproblémové lidi, jako je třeba ona.

Iva Pekárková taky popisuje své zkušenosti ze života ve Velké Británii. Islám jako takový podle ní není problém, zároveň ale říká, že mladým muslimům vymývají mozky a že v některých zemích nemají lidé na výběr a muslimy se prostě stát musí, i když jsou jinak jako my. V Británii podle ní no-go zóny nejsou, problém ale vidí třeba ve zločineckých spolcích, které dělají z malých dětí kriminálníky. Sama zná jednu slovenskou rodinu, kde děti prodávají drogy a mají za sebou trestné činy.

Podle Pekárkové má Velká Británie více tváří. Jedna přijme ilegální migrantku, postará se o ni, dá jí zdravotní péčí a jejím dětem vzdělání. Druhá ženu trpící rakovinou posadí i s kapačkou do letadla, vrátí do Afriky, kde ta žena zemře. Pekárková mluví o dědictví kolonialismu, Velká Británie podle ní cítí určitý dluh.

Jak dopadne brexit na běžné Brity a komu vlastně pomůže? Jak se stalo, že Iva Pekárková zapomněla na svého prvního manžela, který byl muslim? Jak funguje míchání kultur a multikulturalismus ve Velké Británii dnes? A co se Pekárková dozvěděla o lidech, když pracovala jako taxikářka?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>