Koronavirus v populární obchodní čtvrti v Brazílii

Koronavirus v populární obchodní čtvrti v Brazílii Zdroj: Reuters

Koronavirus v populární obchodní čtvrti v Brazílii. (30.6.2020)
Koronavirus v populární obchodní čtvrti v Brazílii. (30.6.2020)
V Brazílii pokračují v kopání masivního množství hrobů (26.6.2020)
Koronavirus v Brazílii.
Koronavirus v Brazílii.
7
Fotogalerie

V Brazílii narůstá počet nakažených, Evropa se otevírá světu

Zatímco americký kontinent zastoupený zejména Spojenými státy a Brazílií se i nadále potýká s narůstajícími počty nových případů nákazy koronavirem, země Evropské unie dnes dál pokračovaly s uvolňováním restrikcí. Do EU mohou ode dneška cestovat občané 14 nečlenských zemí, Španělsko a Portugalsko otevřely společné hranice a Řecko přivítá návštěvníky na všech svých mezinárodních letištích.

Počet případů koronavirové nákazy se v červnu zdvojnásobil ve 14 státech USA, včetně Kalifornie, Floridy a Texasu. Vyplývá to z analýzy agentury Reuters. Na celostátní úrovni přibylo v červnu případů o 46 procent, úmrtí s nemocí covid-19 pak o 21 procent. Spojené státy pandemie zasáhla v globálním měřítku nejhůře, nákaza se od propuknutí nemoci prokázala u více než 2,6 milionu lidí, přes 127.000 jich zemřelo.

V Brazílii, která je po USA druhým nejhůře zasaženým státem, za poslední den přibylo bezmála 34.000 potvrzených případů nákazy koronavirem a 1280 úmrtí s nemocí covid-19. Celkem největší latinskoamerická země registruje 1,402.041 infekcí a 59.594 úmrtí, uvádí data americké Univerzity Johnse Hopkinse (UJH).

Trojici států a nejvyššími počty nakažených uzavírá Rusko, kde však dál klesá denní přírůstek potvrzených infekcí. Naopak počet zemřelých s nemocí covid-19 opět výrazně stoupl, a to nad 200. Od začátku epidemie Rusko eviduje 654.479 nakažených, 9536 lidí zemřelo.

Evropská unie v úterý schválila seznam 14 zemí, jejichž občané mohou ode dneška cestovat do unijních států. Jsou mezi nimi například Austrálie, Kanada, Japonsko, Korea, Srbsko či Černá Hora. Podmínečně na seznamu jako patnáctá figuruje i Čína, která musí nejprve povolit vstup občanů EU na své území. Na listině nejsou například USA a Rusko, chybí i Turecko, nad čímž dnes vyjádřil nelibost tamní prezident Recep Tayyip Erdogan.

Česko už dříve oznámilo, že hodlá od středy pouštět na své území pouze obyvatele osmi zemí ze schváleného seznamu. Nejsou mezi nimi Čína, Gruzie, Uruguay ani africké státy.

Řecko obnovilo provoz na svých letištích, mezinárodní lety dosud přijímala jen letiště v Aténách a Soluni. Cizinci z 25 zemí Evropské unie a 14 zemí mimo ni musí před příletem do Řecka vyplnit formulář a na letištích se budou muset podrobit namátkovým testům na koronavirus. Při slavnostní ceremonii za přítomnosti státníků se dnes po třech měsících otevřely také hranice mezi Španělskem a Portugalskem.

V pevninské Číně, kde se v minulých týdnech objevilo nové ohnisko v Pekingu, dnes úřady oznámily tři nové případy. Všechny pocházejí z hlavního města.

Japonské Tokio, kde se dnes potvrdilo 67 nových případů, poprvé po čtyřech měsících přivítalo s hygienickými opatřeními návštěvníky do tamního Disneylandu. Kolem tisíce dalších případů infekce dnes oznámily Filipíny a Indonésie.

Palestinské úřady obnovily kvůli prudkému nárůstu případů nákazy koronavirem uzávěru oblasti Hebronu na Západním břehu Jordánu. Více než 850 nových případů ohlásil také Izrael, což je v zemi dosud vůbec nejvyšší denní nárůst počtu nakažených.