Itálie se těší na návrat turistů

Itálie se těší na návrat turistů Zdroj: ČTK / AP / Antonio Calanni

Itálie se těší na návrat turistů. Začátkem června otevře hranice, omezení pohybu skončí

Itálie po téměř třech měsících restrikcí přijatých kvůli šíření koronaviru zruší 3. června všechna dosud platná omezení pohybu, otevře své hranice a dovolí přeshraniční cesty. Příslušný dekret dnes schválila vláda. Od začátku června budou moci do Itálie volně cestovat i lidé ze zemí schengenského prostoru včetně českých občanů a už pro ně nebude povinná dvoutýdenní karanténa, uvedl list La Stampa.

Avizované otevření hranic bude obrovským milníkem pro Itálii, kde se v polovině března se začátkem karantény takřka zastavil veškerý život. Umožní totiž nastartovat turistickou sezonu a cestovat Italům i zahraničním turistům k moři. Kromě občanů ze zemí schengenského prostoru bez hraničních kontrol se Itálie otevře také pro Švýcary a občany Monaka.

Pro Italy sice skončila karanténa začátkem května, a tak mohou volně opouštět své domy a byty, stále ale platí poměrně přísné omezení pohybu a lidé nesmějí opustit svůj domovský region. V rámci regionu nyní mohou cestovat jen kvůli návštěvě příbuzných, od pondělka toto omezení skončí. Hranice regionů ale Italové budou moci překročit poprvé rovněž až 3. června.

V pondělí se v Itálii otevřou také obchody, restaurace, služby nebo pláže.

Itálie patří k zemím, které koronavirová epidemie zasáhla nejsilněji. Celkově se od konce února virem SARs-CoV-2 nakazilo téměř 224.000 lidí, 31.610 z nich zemřelo.

„Vládní semafor“ i zahraniční opatření: Podívejte se, jak se v červnu změní cestování v Evropě>>>