Václav Klaus a Vladimír Špidla

Václav Klaus a Vladimír Špidla Zdroj: Koláž reflex.cz

EXKLUZIVNĚ: Klaus cupuje Špidlův ,Komunistický manifest‘. Prý chce převrat a návrat totality

Krize vyvolaná epidemií koronaviru povzbudila skupiny politických pokrokářů k volání po novém "lepším" společenském systému. Skupina levicově zaměřených aktivistů zahrnující třeba i expremiéra Vladimíra Špidlu vydala otevřený dopis „Bez solidarity není imunity.“ Ten zapůsobil jako rudý hadr na býka na lidi kolem bývalého prezidenta Václava Klause.

Kolektiv autorů z Klausova institutu označil dopis za Špidlův „Komunistický manifest“ a vydal k němu obsáhlé stanovisko. To REFLEX jako první médium exkluzivně zveřejňuje. V dnešní době, kdy se politika vesměs skládá z mixu vhodně zvolených slibů a marketingu, je potěšující, že alespoň část intelektuálních elit ji stále vnímá jako soupeření ideí.

Některé myšlenky z otevřeného dopisu levicových aktivistů:

  • zavádění zaměstnaneckého spolurozhodování na řízení firem
  • kratší pracovní doba
  • vyplácení tzv. důstojné mzdy a jednotná evropská minimální mzda
  • nulové dotace firmám s tzv. nepřiměřenými zisky
  • masivní státní investice do ekologické transformace ekonomiky
  • vyšší daně pro ty, kdo mají více
  • rozsáhlá dluhová amnestie
  • bezplatná veřejná doprava a bezplatný přístup k internetu
  • masivní výstavba státních, obecních a družstevních bytů

Kromě Špidly jsou pod manifestem podepsáni například bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, komentátor Jiří Pehe, anarchista Ondřej Slačálek, genderové aktivistky Apolena Rychlíková a Saša Uhlová, šéfredaktor deníku Referendum Jakub Patočka, lidé z Člověka v tísni a další.

Celý dokument „Bez solidarity není imunity“ najdete zde >>> 

Ze strany autorů nejde většinou o nové myšlenky, nicméně díky krizi podle nich roste jejich důležitost. „Pandemie jasně ukazuje potřebu a sílu společenské solidarity,“ stojí v prohlášení. 

Klaus: Jde o útok na soukromé vlastnictví a demokracii

Autoři z Institutu Václava Klause označili otevřený dopis za volání po návratu komunismu v jeho staronové podobě pro 21. století. „Vidíme v něm zásadní útok na samotné základy polistopadové éry a výzvu k návratu zpátky před rok 1989. Text této skupiny levicových aktivistů naplňuje všechny znaky volání po skutečné revoluci, po zásadní změně listopadového uspořádání. Obsahuje útok na soukromé vlastnictví a na demokratický politický systém. Jeho požadavky nejsou splnitelné bez kontroly majetku, bez ještě rozsáhlejší regulace soukromých aktivit, bez zavedení nové vládnoucí ideologie, bez úplného mocenského převratu,“ uvedli.

Špidla a spol. podle Klausova institutu oživují staré marxistické klišé, že je ekonomika soubojem práce a kapitálu: „Jejich nenávist ke kapitálu celým textem prolíná. Kdo by nechtěl více peněz za méně práce? Jak toho dosáhnout, neřeší. Vláda to má prostě zařídit. Ona to ale může zařizovat pouze na úkor někoho jiného.“ Na druhé straně levicoví aktivisté navrhují vyšší daně pro ty, kdo mají více. „Co tím myslí? Možná starou známou předúnorovou milionářskou dávku?“ ptají se pravicoví intelektuálové kolem Klause. Současně upozorňují, že „to předpokládá povinné majetkové přiznání pro všechny, to znamená absolutní moc státu v prolomení soukromí a hlavně šikanu těch, kdo si za vydělané peníze pořídili majetek místo toho, aby je okamžitě rozházeli.“

Celý text  autorů z Institutu Václava Klause „Špidlův ,Komunistický manifest‘" najdete zde >>>

„My polistopadové uspořádání hájíme. Proto naše replika,“ vysvětlují autoři, co je vedlo k jeho napsání.