Giving Tuesday

Giving Tuesday Zdroj: Archiv

Česko se zapojí do celosvětové charitativní akce proti koronaviru. Petřin i Černínský palác změní barvu

Česká republika se prostřednictvím Asociace společenské odpovědnosti připojuje ke globální akci #GivingTuesdayNow pořádané celosvětovým hnutím Giving Tuesday. Ta vyvrcholí v úterý 5. května dnem globální solidarity, kdy budou lidé z celého světa vzdávat hold štědrosti a dobrým skutkům vykonaným v reakci na pandemii koronaviru. Na znamení dne solidarity bude první květnové úterý večer po deváté hodině v barvách Giving Tuesday svítit rozhledna na pražském Petříně i Černínský palác na Hradčanech.

Oslavy Giving Tuesday se po celém světě konají již osm let. Každoročně probíhají v úterý po Dni díkůvzdání jako protipól k nákupnímu šílenství na Black Friday. Celosvětové dárcovské hnutí Giving Tuesday letos poprvé v historii vybízí celou komunitu, aby spojila své síly a vyvolala příliv štědrosti již o něco dříve.

Úterý 5. května 2020 s podtitulem #GivingTuesdayNow, se tak stane speciálním dnem dárcovství a jednoty v reakci na mimořádné události související s COVID-19. Na jeho počest se po celém světě budou rozsvěcovat významné budovy. V Praze půjde o rozhlednu na Petříně a Černínský palác na Hradčanech, kde sídlí Ministerstvo zahraničních věcí. „Jsem velmi rád, že se mohu touto formou připojit k poděkování všem, kdo pomáhají. Zároveň je pro mě důležité, že i Ministerstvo zahraničních věcí pomáhá nejen našim občanům, kteří se ocitli v zahraničí v nouzi nebo zemím, jež jsou postiženější než my sami, ale i potřebným u nás doma,“ říká ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

V Česku jako národní partner Giving Tuesday zastřešuje Asociace společenské odpovědnosti. Ta je zdejší největší iniciativou společenské odpovědnosti a Cílů udržitelného rozvoje (tzv. SDGs). Do oslav mobilizuje více než 340 svých členů a dárcovskou komunitu. K akci #GivingTuesdayNow se plánují připojit organizace napříč všemi sektory. Mnoho z nich již odvádí skvělou práci, která si zaslouží obdiv.

Jednou z nich je nakladatelský dům Albatros Media, který věnováním knih v hodnotě více než 6 000 000 Kč podpořil domovy seniorů i rodiny s malými dětmi. Zaměstnanci Albatrosu se společně s vedením firmy zapojili také do sbírky SOS Česko vyhlášené organizací Člověk v tísni. Skupina ČEZ pak prostřednictvím své nadace zprovoznila grant Krizová pomoc, jež podpořila 648 projektů a tři nemocnice částkou 30,7 milionu Kč.

Na dárcovství ale bude mít probíhající pandemie mírně negativní dopad. Vyplývá to z dat agentury Ipsos, která v dubnu 2020 zrealizovala exkluzivní výzkum mezi dárci. „Až 17 % současných dárců očekává, že budou darovat méně než dosud, důvodem je zejména nejistota vlastního příjmu a obavy z poklesu ekonomiky. 12 % dárců naopak plánuje darovat vyšší částky – zejména proto, že si uvědomují, že pomoc bude nyní potřebovat více lidí. Pětina dárců zatím neví, jak situace okolo pandemie ovlivní částku, kterou neziskovým organizacím darují,“ říká Markéta Kneblíková z agentury Ipsos, která je dlouhodobým partnerem Asociace společenské odpovědnosti.

Dobročinných skutků a projevů solidárnosti je naštěstí ale pořád hodně. Ty kolem komunity Asociace společenské odpovědnosti lze sledovat přes speciální Dobromappku. „Pandemie koronaviru zvedla v Česku obrovskou vlnu solidarity a chuť pomáhat. Pevně věřím, že lze tuto krizi překonat i díky této štědrosti. Ačkoli mnozí lidé nyní žijí ve finanční nejistotě, štědrost není o velikosti. Každý projev lidské dobrosrdečnosti se v této době počítá a je v této krizi znamením naděje,“ vysvětluje Lucie Mádlová, ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.

Zapojte se i vy

K akci #GivingTuesdayNow se může samozřejmě připojit i každý jednotlivec, a to včetně dětí. Začít můžete klidně už dnes. Třeba tím, že nakoupíte lidem v nouzi, věnujete roušku zdravotníkům, vyvenčíte psa někomu v karanténě, podpoříte drobné podnikatele zakoupením voucheru nebo třeba „jen“ potěšíte seniora vlídným slovem po telefonu. Petřínská rozhledna a Černínský palác se pak v barvách Giving Tuesday, vyjadřujících celosvětovou vlnu solidarity, rozsvítí i díky vám.