Potyčky se odehrávají nejčastěji mezi mladými lidmi ze znevýhodněných čtvrtí

Potyčky se odehrávají nejčastěji mezi mladými lidmi ze znevýhodněných čtvrtí Zdroj: Twitter

Švýcarsko zažívá pouliční boje puberťáků s migračními kořeny

Ženeva zažívá rostoucí počet incidentů týkající se mladých lidí. Minulý týden musela ženevská policie zasahovat hned při několika příležitostech, aby ukončila pouliční boje mezi dvěma skupinami mladistvých z Ženevy a ze sousední Francie. Bohužel, nejde o ojedinělé případy. Výtržníci jsou často obyvatelé tzv. znevýhodněných čtvrtí.

Mladiství byli ve věku mezi 13 a 14 lety. Mládež z Francie byla z města Annemasse a ženevští teenageři byli z obcí Vernier a Lignon. Událost vedla k několika zatčením. Policisté zadrželi zbraně, jako například mosazné boxery nebo Molotovovy koktejly. O událostech informoval švýcarský zpravodajský web 20min.ch.

Ženevská policie takto zasahovala třikrát během týdne. Musela rozhánět mladistvé, kteří po sobě házeli kameny.

Průběh této konfrontace vysvětluje policejní mluvčí Alexandre Brahier: „Začíná to pravidelně střetem v centru města mezi mladými lidmi během večera, kteří pak plánují pomstu svoláním všech svých blízkých. Stává se dokonce, že se domlouvají na sociálních sítích. Vzhledem k počtu účastníků to působí jako městská partyzánská válka. Je to jev, který se periodicky opakuje.“

Tentokrát spustila boje pravděpodobně hádka dívky z Annemasse s chlapci z Lignon a Vernier. Její přátelé se rozhodli provést odvetnou výpravu do Švýcarska.

Že se nejedná o izolované události, dokládají další incidenty. Už 24. ledna šokovaly Ženevany bitky teenagerů v centru města po rapovém koncertu. Loni 31. října v noci na Halloween zase skupina mladých lidí řádila poblíž letiště a házela kameny na policii.

Potyčky se odehrávají nejčastěji mezi mladými lidmi ze znevýhodněných čtvrtí, účastníci mají vesměs migrační kořeny. Situaci okomentoval i ženevský novinář Alimuddin Usmani: „Kanton Ženeva má necelých 500 tisíc obyvatel a vyřizuje více žádostí o azyl za rok než celá Česká republika. Jde převážně o Afričany ze znevýhodněných oblastí, což přináší řadu strukturálních problémů.“ Podle statistiky ženevské kantonální vlády nejvíc (třetinu) žádostí o azyl za posledních deset let podávají občané Eritrey, následováni jsou Afghánci.