Nakladatelství Naše vojsko prodává v "limitované edici" hrnky s Hitlerem a Stalinem v podobě kraslice

Nakladatelství Naše vojsko prodává v "limitované edici" hrnky s Hitlerem a Stalinem v podobě kraslice Zdroj: Archiv/Naše vojsko

Hrnky s válečnými zločinci a masovými vrahy, nostalgičtí Rusové, spokojení Češi a bláboly soudruha Adamce

Prodej hrnků s vyobrazením Hitlera a Heydricha se rozšíří o produkty s Himmlerem, Eichmannem, Göringem, Goebellsem a Stalinem – kus za 299 korun. Speciální edici má Hitler se Stalinem, jejichž tváře jsou v červené kraslici. „Jde o sběratelskou edici, která dokládá, že si nakladatel váží obětí II. světové války i těch, kteří bojovali proti nacismu a jakékoliv další zhoubné ideologii, ať už na válečných frontách, či v domácím odboji,“ stojí v nabídce. „Ve věci nebylo prokázáno, že by pohnutkou či motivem pro vydání morálně diskutabilních potisků na hrnky a trička, bylo cokoliv jiného než zisk z ekonomické činnosti,“ prohlásil mluvčí policie Jan Daněk. Zbývá dodat, že jde o nakladatelství Naše vojsko. No, není to krása?

Umělkyně Hana Vinklarová prodává porcelánové retro kolekce, jimiž prý připomíná – s ironií a nostalgií, jak tvrdí v reklamě – historické momenty. Jedním z uměleckých děl je hrnek Pionýr – kus za 510 korun, na němž člen komunistické Stalinjugend volá trubkou soudruhy kamarády, aby si přivstali k nesmiřitelnému boji a spravedlivému vyvraždění všech nepřátel lidu – sedláků, krejčích, pekařů a jiných živnostenských parazitů. I v tomto případě jde zřejmě o sběratelskou edici, která dokládá, že autorka si váží obětí všech hladomorů, rudých revolucí i těch, kteří bojovali proti komunismu a jakékoliv další zhoubné ideologii, ať už na válečných frontách či ve III. odboji.

Zpětné zrcátko navrhuje spojit síly a vytvořit nostalgickou sérii, na které budou tváře neznámých osob z nacistických a komunistických masových hrobů, koncentračních táborů a gulagů. Trhákem bude určitě Pavlík Morozov, pionýr, jenž poslal své rodiče na šibenici za to, že pro něj za Stalinem vyvolaného hladomoru ukryli před komisaři pytlík pšenice, aby nezemřel hlady. Ke zvážení je série žertovných linorytů, na nichž například Žid zakopne na prahu plynové komory s výkřikem: „Já se snad dneska zabiju!“ nebo stojí zamyšlen před otevřenou pecí krematoria se slovy: „Nějak mě dneska pálí žáha!“ No, není to k popukání?  Zpětné zrcátko si na obou výše zmíněných adresách objednává zároveň lavor, aby se z dotyčných autorů a prodejců mělo kam poblít.

Nepotřebujeme průzkumy jako Rusové, stačí volby

Průzkum ruského nezávislého střediska Levada ukázal, že více než 30 procent respondentů si stýská po sovětském režimu, který považují za blízký lidu, silný a spravedlivý. Dále uvedli, že anexe Krymu i konfrontace se Západem výrazně zvýšila jejich respekt k současné moci. Nejkritičtější k současnému režimu jsou nejvzdělanější a nejbohatší dotázaní, Moskvané a lidé ve věku 25 až 50 let. Venkované, senioři, nejméně vzdělaní a nejchudší si pak nejvíce idealizují sovětský režim. Nám k podobným zjištěním stačí volby, ušetříme tak za průzkum.   

Průzkumy jsou ale vůbec ošemetná věc. Průzkum Českého statistického úřadu prý ukázal, že Češi jsou o půl procenta šťastnější než před pěti lety. No, vida, to je fofr! Však Andrej Babiš říkal od začátku, že bude líp! Tak proti čemu se ti lidé bouří?

Záhada kolem Babišova názorového veletoče v takzvané vládní krizi točící se kolem toho, kdo bude ministrem kolotočů, cirkusů a varieté, je vysvětlena. Za vším je střelba na palubě letadla koncem května během návratu premiéra z večeře v Bruselu. Tehdy ještě neměl se socany jako ocáskem problém. Ale když vám příslušník ochranky prostřelí servírovací stolek včetně ešusu a Generální inspekce bezpečnosti rozhodne, že to není trestný čin a pokus o atentát, je třeba se ptát: Komu to slouží? Inu, kdo je ministrem vnitra a z jaké partaje ten syčák je? A pak byste chtěli Šmardu? Tak to ti hamáčkovat nebudeme! Když byli komunisté ještě mladí, byl by za to provaz. Strana nějak měkne, soudruzi!

Co takhle radary na měření rychlosti oprav?

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se domnívá, že by klienty zkrachovalého H–systému měla odškodnit vláda. Domnívá-li se občan, že členové vlády, složené z ANO, ČSSD a ilegálně komoušů vybírají svá prasátka a skládají se na odškodnění, pak je třeba si uvědomit, že veškerá vláda v této zemi patří lidu a to platí obzvláště v těchto případech. Jedině, že by zaplatil Václav Klaus, ten, co je pustil.

Mluvčí ministerstva dopravy sdělil národu, že modernizace D1 zaznamenala další velký krok tím, že na už deset let opravované dálnici, která se ještě dalších patnáct let opravovat bude, byly na dvou úsecích zapnuty radary na měření rychlosti. Pokud se občan domnívá, že jde o radary na měření rychlosti oprav, ať znovu v klidu ulehne. Hlavním cílem rekonstrukce je co nejdéle a co nejvíc vybírat peníze za omezení rychlosti, protože omezenost neschopných ministrů dopravy je nezměřitelná.

Členové politického hnutí První republika v Liberci sepsali petici, v níž žádají, aby radnice vyškrtla ze seznamu čestných občanů Konráda Henleina. Argument, že se jím nestal včera, ale v jistých historických souvislostech, na nichž škrt v seznamu nic nezmění, nic nezměnil ani na názoru dotyčného spolku. Jen o několik řádek níž je v seznamu čestných občanů Klement Gottwald, se kterým ale hnutí První republika nemá problém. Lépe je na tom Kléma i v počtu zavražděných, které má na svědomí.

Soudruh Adamec a jeho jasné názory

„Výročí listopadu 1989 využívá opozice k naivně demagogickým útokům na vládní koalici,“ řekl už v srpnu známý režisér Jiří Adamec a dodal, že jsme specialisty na zneužívání výročí. A Jiří Adamec o tom něco ví! Je režisérem nejkomunističtějšího z komunistických seriálů Rodáci – oslavného eposu na dějin KSČ, proti němuž jsou Žena pultem i Okres na severu fenomenální díla světové filmové a televizní tvorby. Soudruzi z Parlamentních listů dali Adamcovi k podpisu memorandum své politické platformy a Jiří tak odsoudil opozici, promluvil o životě na Floridě, prozradil, co nám Američané závidějí, velmi rázně se vyjádřil k redaktorům České televize a odsoudil české umělce, kteří se pletou do politiky.

 Svůj názor sdělil Adamec i k Rusku:  „Jak to bylo v Moskvě, nevím... bylo to v Moskvě, to na co se mě ptáte? Nic o tom nevím, ale že policie násilně zasahuje proti demonstrantům, to není nic nového a nevymyslel to Vladimir Putin. To je praxe stará už stovky let... A jak je to se svobodou v Rusku, také nevím, a jsem dalek soudit věci, o nichž jsem jenom četl v našem tisku.“ Není nad to, vyjádřit se jasně a srozumitelně.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík