Jan Hamáček hraje ve vládě ve skutečnosti třetí housle. A je rád.

Jan Hamáček hraje ve vládě ve skutečnosti třetí housle. A je rád. Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Z levicových idiotů levicovými rebely, chybí už jen Foldyna. Miloš to popletl, Zaorálek jde po Kimovi

Předseda sociálních demokratů Nebojsa zatroubil na zteč s cílem splnit závěry březnového sjezdu, kde „celé vedení získalo relativně silný mandát“, jak řekl v jednom ze svých tradičně ostrých vyjádření. Bohužel, socanům nikdo neřekl, že už je po volbách a že „relativně silný mandát“ z března se mezitím změnil v „reálně silný průjem“ z května. Nicméně předsedovi neuniklo, že: „Situace sociální demokracie není jednoduchá,“ a že „…to víme všichni!“ No, my jo! Svůj jasnozřivý pohled Jan Hamáček umocnil také jasnou vizí budoucnosti strany, když řekl: „Budeme pokračovat v tom, co jsme nastartovali, jen na to budeme mít víc času.“ Tak to má být, když se daří, tak se daří.

Zvláště, když předseda ví, že témata voleb byla sice šitá na míru kandidátů ČSSD, ale lidi nezajímala. To pravdu řekl! A nakonec hlavní pecka: Moudrý guru oznámil, že socani budou od teď hrát ve vládě Andreje Babiše roli levicového rebela. Levicový rebel mezi hnutím ANO, které usiluje navázat na tradice státostrany, a rudými dědici vrahů a vlastizrádců partaje organizovaného zločinu – to je odvážný cíl. Ale vyjít by to mohlo, vezmeme-li v úvahu, jak skvěle dosud hrála ČSSD roli levicového idiota. Inu, jak by řekl básník: „Jen dál! Čas nový nové chce mít činy.“

Levicoví rebelové už se rozjeli

Sociální demokracie ale nenechala nic náhodě a první smělé kroky levicových rebelů již přinášejí své plody. Ministerstvo zemědělství oznámilo, že ČSSD prosadila ve vládě schválení lepší ochrany zvířat v cirkusech. A pak že to nepůjde! Platí to i pro členy současného vládního cirkusu? Jana Venezuela Maláčová oznámila, že ‚Ministerstvo práce a sociálních věcí úspěšně čerpá evropské peníze. To ale už dávno víme. Opakovaně a závistivě o tom mluví opozice v parlamentu denně s premiérem Babišem.

Lubomír Zaorálek při návštěvě KLDR dodal váhu kritice tamního nedodržování lidských práv tím, že ji vyslovil během své střelby z kulometu na tanky US Army v Muzeu vítězství korejského lidu nad americkými agresory. Fotografii za kulometem dal ovšem zcela jiný význam exministrův nedávný tweet: „Generálové Kima popraví, když poslechne Trumpa.“ Tweet tak naznačuje, že fotografie mohla být z výcviku, po němž byl Lubomír Zaorálek severokorejskou generálskou klikou pověřen zvláštními úkoly.

Prezident si to zase popletl

Ani Miloš Zeman nevynechal příležitost vyjádřit se k volbám a výprask socanů svedl na vyhození Antonína Staňka z Ministerstva kultury. Jasně, voliče socanů a komoušů nejvíc zajímá kultura a nevhodná výměna ministra by mohla ohrozit natáčení nové reality show TV Barrandov Výměna trenýrek, v němž opět vystoupí Jaromír Soukup a Miloš Zeman. Ten proto moudře navrhl, že by s odvoláním Staňka počkal do vyšetření udání, které Antonín Staněk na Zemanův příkaz podal na Jiřího Fajta. Je to ale popleta, ten pan prezident! Zřejmě měl na mysli, že by počkal s odvoláním Fajta až do vyřešení kauzy, stejně jako činí v případě Mynářovy prověrky, jeho rybníků, omluvy za Šarapatku, Peroutku a šetření kolem lomu v oboře v Lánech.

Mimochodem, Zpětné zrcátko si připomíná údiv uhlobarona z cimrmanovského Vizionáře: „Mladý pane, viděl jste někdy důl? To je díra v zemi, chodby a tak. Prosím, peněženku mi můžou vzít, kočár mi můžou vzít. Ale důl? Ten se může zatopit, zasypat, ale nikdo vám ho nemůže vzít.“ Ale může, pane uhlobarone, může! Lom v Lánech je také jen díra v zemi a šlo to.

Babiš a Agrofert? Nic společného, ani náznakem

Zpětné zrcátko chce vnést jasno i do aktuální účelovky štvavých médií stran vlivu Andreje Babiše na Agrofert a další podniky ve svěřeneckých fondech. Stačí si přitom jen srovnat jedna plus jedna, sledujte myšlenky Zpětného zrcátka: „Oba fondy – AB private trust I a II – byly založeny na omezený čas, tedy do konce působení Babiše v politice. Mají tři správce, které jmenoval Babiš, a jen on je smí odvolat při porušení pravidel správy majetku. Je stanovena rada protektorů, jimž se správci zodpovídají, kterou také jmenoval Andrej Babiš. Jedním z nich, v roli rodinného protektora, je Monika Babišová. Rodinného člena rady může Babiš odvolat kdykoliv bez udání důvodu, zbylé při porušení pravidel správy, kterou posuzuje on. Pokud by při jednání rady některý z protektorů chyběl, pak ho zastoupí Babiš, který má v  radě jeden hlas. Pokud by chyběl rodinný protektor, není rada usnášeníschopná. Bez těchto lidí správci fondů – tedy osoby zodpovědné za řízení koncernu – nemohou přijmout žádné zásadní rozhodnutí, vyjma určení délky přestávky jednání na vyčůrání. Jinak si musí nechat schválit rozhodnutí o rozdělení zisku i to, jak vykonávat akcionářská práva, která Agrofert má v podřízených společnostech. Nikdy nesmí transformovat Agrofert tak, že by do něj vstoupila třetí strana, případně navyšovat kapitál jinak, než že by nové akcie v kterékoliv firmě koncernu získal Babiš.“ Takže musí být jeden velký hlupák, aby ho napadlo, že má Andrej Babiš na Agrofert nějaký vliv!

Koněv v pořádku, Mariánský sloup vadí

Ani v jiných podnicích nejsou bez problémů. Třeba takovou FBI obvinilo šestnáct bývalých i současných zaměstnankyň z vytvoření nepřátelského prostředí plného nepatřičných žertů a sexuálního obtěžování. Chtěl bych je vidět na pražském magistrátu za doby buldozera Jirky Paroubka. Ty by čuměly!

Také potomci Johna Silvera a komunističtí učňové na magistrátu se vyznamenali. Trapnou kličkou zabránili instalaci Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí, vztyčeného jako projev díků Panně Marii za úspěšnou obranu pražského souměstí před Švédy na podzim roku 1648 – prý aby neponížili český národ. No, hlavně, že nám v Praze Bubenči zůstal pomník sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, představitele dvojnásobné české okupace (1945 a 1968) a muže řídícího masakrování Budapešti v roce 1956. Inu, příbuzné si nevybíráme, přátele ano.

Budou stačit Foldyna a Jandák, nebo nastoupí Řepka?

Zpětné zrcátko, pohnuto osudem sociální demokracie – garanta sociální spravedlnosti – navrhuje v rámci restartu strany na cestě zpět k vrcholu politické scény a v souladu s její rolí levicového rebela kooptovat do vedení Jaroslava Foldynu a Vítězslava Jandáka. Oba budou pro boj strany nepochybně přínosem. Foldyna se zná s Nočními vlky prezidenta Putina a útoky opozice vyřeší snadno tím, že jejím poslancům „dá jazyk“. Jandákův význam je zakódován již v jeho křestním jméně a navíc ji těm, na něž by nestačil Foldynův jazyk, prostě flákne. Jednou rebel, vždycky rebel.

Možná by pomohl i Tomáš Řepka, který podle svých slov nastoupil se vztyčenou hlavou do vězení, zřejmě aby lépe slyšel volání kolegů kriminálníků: „Vítej v pekle, budeš kouřit ču**ky!“ Kamarád pana prezidenta Jiří Kájínek se stejně nechal slyšet, že pro Mončičáky není v kriminále místo. S ohledem na to, že Řepka dluží Erbové na alimentech zhruba stejně, co socani Altnerovým dědicům za smlouvu podepsanou Zemanem, mohl by Řepka být pro ČSSD poradcem v neplacení dluhů. V horším případě pak – při nástupu současných i bývalých představitelů za dluh viněných do vězení pro dlužníky – by se s nimi Řepka mohl podělit o nové zkušenosti, získané… Ale fuj, na to nechce Zpětné zrcátko snad ani pomyslet.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.