Miloš Zeman na summitu NATO

Miloš Zeman na summitu NATO Zdroj: Profimedia.cz

Vladimír Mertlík: Pro zm*dy není kam plivnout

Praha je natolik atraktivní turistickou destinací, že tu sezóna s létem nekončí. Není divu! Je zlatá, stověžatá, plná památek a… Ale vyčkejte. Její známost má po čínských telenovelách natáčených na Malé Straně zvýšit i počítačová hra Chyť si státníka! těžící z oblíbené zábavy domorodců hledat o státních svátcích na ulicích své volené zástupce a osobně jim děkovat za to, co pro občany dělají. Praha je tak plná šťastných lidí, spokojených politiků, zvědavých turistů, pracovníků ruské ambasády a legrace. Ne náhodou je nazývána město bonmotů – The City of Gag, jak skromně říká jejich nejlepší tvůrce. Nejinak tomu bylo i letos v listopadu, ale jak by řekl klasik v jednom filmu vlevo dole: „Rozmáhá se nám tu, děvčata, takový nešvar!“ V poslední době prý masivně přibývá i ekonomických zmrdů. To bylo tak!

Během jedné z prezidentských kampaní slíbil Miloš Zeman po svém zvolení podporu ostrůvkům pozitivní deviace. Nevím už, zda to bylo v případě první či druhé volby, neboť druhou kampaň prezident vlastně nedělal, a co se lhaní týká, lhal v obou stejně nehorázně. Proto se mi to plete! Časem se ale ukazuje, že jeho kroky za plněním slibu jsou stejně vratké jako jeho chůze a i druhá polovina listopadu byla toho důkazem. Začalo to prezidentovým návrhem řešení vládní krize tím, že v případě pádu vlády bude stejně znovu a znovu jmenovat premiérem Andreje Babiše. To mi připomnělo spolužáka Civína, který kdysi v našem sporu, který měla rozhodnout mince, navrhl následující pravidla: Když padne vorel, vyhrál on, když padne panna, budeme házet tak dlouho, dokud nepadne vorel.

Prezident po vyřešení vládní krize vzápětí prokázal v rozhlasovém rozhovoru, že neztrácí pověstný ostrovtip, a poté, co se ujistil, že redaktor je týž, jemuž již jednou způsobil problémy svými kundami, na něj rychle vypálil novou pecku – ekonomické zmrdy! Když se ujistil, že rozhovor je vysílán živě, zvýšil hlas a vtipné slovní spojení pro jistotu ještě jednou zopakoval. No, odolejte dobrému vtipu! Vykolejený redaktor místo aby zavolal 155, poděkoval za rozhovor a odborný termín velkého ekonoma a krále bonmotů si zapsal.

Připomeňme, že dva z těch, jichž se neodolatelný terminus technicus jmenovitě týkal, byli již téměř zapomenutý Viktor Kožený, loupežník z pravěku země, jehož má na hrbu Zemanův předskokan, a Zdeněk Bakala, s jehož jménem na rtech zřejmě každý den Miloš Zeman ulehá. Možná i proto, že fantom Bakala byl stvořen v roce 2004 právě Zemanovým korunním princem Stanislavem Grossem v součinnosti s dalšími učedníky „socialismusu“ Bohuslavem Sobotkou a Milanem Urbanem. Šlo tehdy o jakousi lapálii OKD ve výši 5,7 miliardy kaček.

Chvíli ale u ekonomických zmrdů pana prezidenta ještě zůstaňme, aspoň tak dlouho, než vyvrcholení – u této fáze koprolalie obvyklé – přestane hřát a začne v trenkách studit. To proto, že se dostáváme do dnešních dnů a z další připomínky bude možná nejen studit, ale i mrazit. Na jiné ekonomické zmrdy prezident kupodivu zapomněl, na členy gangu MUS, jejichž kauzu by si přitom pamatovat mohl. Byl to totiž on, kdo jim v roce 1999 s kumpány Miroslavem Grégrem a Eduardem Zemanem přiklepl Mosteckou uhelnou. A to byl sakra větší žvanec než OKD! V těchto dnech po více než dvaceti letech pokračuje skandál kolem dalšího z penězovodů do ČSSD těžko uvěřitelným divadlem, kdy hlavní Arsène Lupin vulgo Antonín Koláček vulgo Antonio oblečen v levném plátně mlátí uprostřed soudní síně hlavou o zem směrem k východu a v průběhu soudního líčení se místo výpovědi kýve s tváří v dlaních a mumlá prý buddhistické motlitby, ač se právě vrátil od jihoamerických šamanů. Televizní záběry, na nichž si soud své zesměšnění nechává líbit, ve mně probudily vzpomínku z dětství, kdy jsem se (jen jednou!) pokusil vyhnout oprávněnému trestu předstíráním záchvatu mdlob. „Nech těch kravin, nebo to z tebe vymlátím!“ ukončil laskavě přísný otec můj pokus podobný dnešním pokusům páně Buddhy Koláčka.

Jak že to bylo, pane prezidente? Ekonomičtí…?! Ať do mě hrom, že si nevzpomenu!

Jo, a co ti, kteří jim to tehdy dali, ti jsou… Co?!

Ještě nejsme na konci! Dvě strany věnovala 28. 11. 2018 MF Dnes propletenci jedenácti firem a čtrnácti jedinců. Had končí – či začíná – u švýcarského právníka Fabio Delca, který má blízko k prezidentu Putinovi. Čeští poskoci jsou vyšetřováni z daňových podvodů ve výši 75 000 000 Kč a podivuhodného sponzoringu Zemanovy prezidentské nekampaně v hodnotě 12 685 000 Kč skrze SPO – Stranu práv občanů (Zemanovci). A to je mi nadělení! Předseda strany, která má členů jen o málo víc, než se vejde do výtahu – jinak osobní lékař prezidenta Lubomír Nečas řekl, že nic neřekne, protože nechce věci dramatizovat! Peníze prý přijali v dobré víře, z téhož důvodu je i utratili a nevidí důvod ani cestu, jak je vracet! Jen pro zajímavost, část party má v pronájmu luxusní restauraci ve vchodu do Pražského hradu, druhá na Pražském hradě provozuje vánoční trhy. Tak veselé Vánoce a bohatého Ježíška!

Bílé ani letos nebudou, zato pro zmrdy není kam plivnout, říká kamarád Procházka. A to je vše, co jsem dnes viděl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.