Ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: Reuters

Civilisté, kteří se dobrovolně přihlásili do služeb Teritoriální obrany, cvičí se zbraní v Oděse (11. 3. 2022)
Civilisté, kteří se dobrovolně přihlásili do služeb Teritoriální obrany, cvičí se zbraní v Oděse (11. 3. 2022)
Civilisté, kteří se dobrovolně přihlásili do služeb Teritoriální obrany, cvičí se zbraní v Oděse (11. 3. 2022)
Civilisté, kteří se dobrovolně přihlásili do služeb Teritoriální obrany, cvičí se zbraní v Oděse (11. 3. 2022)
Civilisté, kteří se dobrovolně přihlásili do služeb Teritoriální obrany, cvičí se zbraní v Oděse (11. 3. 2022)
34
Fotogalerie

Lůza závidí Ukrajincům, Putin závidí Hitlerovi a hloupí starostové závidí obecní rozpočty

„Speciální operace“ na Ukrajině byla v představě Vladimira Putina cosi jako „blitz krieg“ (blesková válka), řečeno slovníkem jeho učitele Adolfa Hitlera. V třetím týdnu ruské realizace se ale původní „прогулка“ (procházka), která měla být „blitz“ (blesková) mění v cosi, z čeho se chce slušným lidem jen „blít“ (zvracet), a to „blitz (в один миг)“. 

Ukrajinský odpor se ruským „mírovým silám“ nedaří zlomit ani tak speciálními akcemi, jako je dělostřelecké bombardování obytných sídlišť, raketové útoky na dětské nemocnice a porodnice či kladení min na trasy evakuačních koridorů. Dává-li dnešní ohlédnutí Zpětného zrcátka rovnítko mezi Putinovu „speciální operaci“ a „blitz Krieg“ Adolfa Hitlera, nabízí se otázka, s čím porovnat Putinův projev z 24. února 2022:

„…Ať se nám kdokoli pokusí postavit do cesty nebo tím spíše vytvořit hrozby pro naši zemi a náš lid, musí vědět, že Rusko okamžitě odpoví a následky budou takové, jaké jste v celé své historii ještě nezažili. Nikdo by neměl pochybovat o tom, že přímý útok na naši zemi povede k porážce a strašným následkům pro každého potenciálního agresora!“ či výrok jeho ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který je přímo univerzitní ukázkou umění diplomacie: „Třetí světová válka bude zničující jadernou válkou!“

Zpětné zrcátko nenechá laskavého čtenáře dlouho na pochybách, neboť se nabízí téměř doslovná paralela z 18. února 1943, kdy se berlínský Sportpalast zaplnil 15 000 lidmi. „Totální válka – nejkratší válka,“ hlásal transparent nad pódiem, před kterým seděli vyznamenaní váleční hrdinové wehrmachtu a ranění vojáci s ošetřovatelkami. Hlavní řečník svůj projev připravoval od prosince a byl si jist, že nadchne Německo pro boj, který skončí buď vítězstvím, nebo naprostou zkázou. Byl si vědom, že není cesty zpět a nacistické pohlaváry, že čeká v případě porážky jen smrt.

„Chcete totální válku?“, zeptal se ministr propagandy Joseph Goebbels a odpovědí mu bylo fanatické skandování „Sieg Heil!“. Projev pak gradoval k sérii otázek, na které znal předem odpověď: „Já se vás ptám, chcete totální válku? Chceme ji, když je to třeba? Totálnější a radikálnější, než si to dnes umíme představit? Angličané tvrdí, že německý národ ztratil důvěru k vůdci? A já se vás ptám, důvěřujete vůdci? Je vaše připravenost následovat ho na všech jeho cestách a dělat všechno, co je nutné, abychom dovedli válku do vítězného konce absolutní a neomezená? Souhlasíte, aby každý, kdo poškodí naše válečné úsilí, byl vydán na smrt?“

Ohlušující řev a skandování za každou jeho větou byly jasnou odpovědí. Miliony Němců v přímém přenosu ještě dvacet minut poté, co Goebbels domluvil, slyšeli z přijímačů nadšené jásání davu ve Sportpalastu: „Sieg heil! Sieg heil!“

Výše zmíněná otázka na porovnání projevů Putina a Goebbelse by mohla patřit mezi tradiční kvízové hry „najdi pět rozdílů“, aniž by byla těžká. Stačí vyměnit „německý za ruský, nacistické za velkoruské, vůdce za prezident, Putin za Goebbels a sieg heil za paběda“. Správná odpověď vyhrává knihu Miloše Zemana „Jak jsem se mýlil v politice“.   

Odmítavé reakce na paralelní dopady sankcí EU a NATO vůči Rusku za rozpoutání války na Ukrajině a z části i dopady odvetných opatření ze strany Ruska začínají rozdělovat českou společnost. Jasně protistátní a bez diskuzí ihned žalovatelné jsou výroky, které ruskou agresi oslavují a z nichž stále méně skrytě vyplývá i očekávání příjezdu ruských tanků k nám. Jasné není jen to, co Policie na výrocích kolaborantů typu Zdeňka Ondráčka, Josefa Skály, Jaroslava Doubravy a dalších existencí šetří, když stejné výroky ve prospěch nepřátel znamenají v jimi milovaném Rusku tři až patnáct let žaláře! Zpětné zrcátko si dovede představit, jak jsou za zpěvu písně „Přes spáleniště, přes krvavé řeky“ a skandování „Nejsme jako oni!“ výše uvedenými věšeni listopadoví „agenti amerických imperialistů a štváčů z Wall Streetu“.   

Nejodpornější stokou ubohosti jsou však sílící útoky na podporu běženců z řad žen, dětí a starých lidí, prchajících před bombardováním a cílenou střelbou. Jízda MHD zdarma, vstupné pro děti do ZOO ve výši 1,- Kč, nabídka ubytování, pracovních volných míst či počáteční marginální finanční podpora – to vše je cílem stoupajícího odporu idiotů, jejichž dosud největší životní tragédií byly zaražené větry. Dle jejich mínění jsou uprchlíci příliš dobře oblečeni a mají i mobily, aby se mohli vybavovat s manžely, povalujícími se v zákopech či s příbuznými, kteří na Ukrajině užívají zde získané prostředky pomoci.

Video placeholde
Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině? • Videohub

Je přece jasné, že ukrajinský uprchlík má přicházet zanedbán, v kroji potrhaném vlky, láptěmi na nohou místo bot, chroupajíc poslední plát březové kůry, zatímco kolem něj pobíhají ušmudlané bezprizorní děti. Takovým uprchlíkům lze poskytnout staré oblečení, plyšáky a jiné harampádí, jež zabírá místo ve sklepě. Ale jinak? Sami máme málo! Málokterý z vlastenců, úpící nad cenami pohonných hmot, plynu a elektřiny, připustí, že vše způsobilo Rusko resp. jeho nohsledi i mamlasové, kteří si mysleli, že jak šelma sedlák vyzrají nad koňským handlířem. Na konci řetězce jsou pak ti mamlasové, kteří ty výše zmíněné mamlasy volili.

Chrapounství některých lidí je nepoučitelné. Vzpomeňme někdejší fronty zoufalců před kampeličkami, kam vložili své celoživotní úspory s vidinou úroků ve výši až 42%! (sic!) Stát udělal osly z těch, kteří do onoho hazardu pro idioty nevložili ani káču, ztráty uhradil z peněz daňových poplatníků, místo aby „střadatele“ poslal na léčení pro gamblery. Stejné figury dnes stojí ve frontách před pobočkami KB, která má za úkol zastoupit ruskou Sber Bank, která také slibovala o dost vyšší úroky. Jak jinak, že? Vždyť vše ruské je nejlepší – i ruské hodinky jsou nejrychlejší na světě! Pokud by o své peníze přišli ti, kteří si pletou bankovní vklad „s plátýnkem u starýho Růžičky“, dobře jim tak. Zpětné zrcátko by ruské bance nesvěřilo ani sirky, neboť již jeho dědeček říkával: „Když mi bolševik (a co jiného dnešní Rusko je?) řekne „Dobré ráno!“, tak dřív než mu odpovím, se dojdu podívat z okna, jestli nekecá!“          

Horší je seznam stejných chytráků z vedení měst a krajů, kteří vhodili do ruské rulety Sber Bank obří sumy daňových poplatníků. Sedmnáct měst přiznalo vklady ve výši 1 213 400 000,- Kč (!), jež nikdo nikdy neuvidí a čtyři krajské úřady vhodily do ruské žumpy dokonce 2 562 800 000,- Kč. Mnoho dalších, které Seznam Zprávy oslovily, raději nereagovaly. Pro obce i kraje to znamená zhroucení rozpočtů a jakýchkoliv investic na řadu let. Signifikantní je komentář starosty Štěpánova Šindlera, který uvádí stejné důvody ke spolupráci jako jiná města. Sber banka byla na trhu dlouho (12 let!), měla licenci (to je mi překvapení!) a řádnou minulost (tak teď už ne!). Navíc byla vstřícná k problémům měst a obcí (teď budou muset být vstřícná k problémům banky města a obce!) Chotěboř přesvědčily výhodné sazby zhodnocení volných finančních prostředků. Proto má dnes Chotěboř místo v bance přes 100 milionů Kč v řiti.

Jak potvrdily Seznam Zprávy, MF ČR upozorňuje, že vymáhání peněz bude trvat roky a varuje, že mimo výše úroků je třeba při ukládání peněz sledovat i bezpečnost banky. Nutno dodat, že české tajné služby (čučkači) varují před ruskými aktivitami u nás již řadu let.

Nejzábavnější je resumé starosty Štěpánova: „Upřímně si nedělám velké naděje ani ve věci samotné, ani s aktivitou a podporou státu a vlády v této věci. Protiruské sankce jsou přehnané a celý proces je jen hon na čarodějnice. Jeho obětmi budou běžní občané Ruska žijící v Česku, zaměstnanci firem s vlastnickým ruským podílem a v tomto případě i občané municipalit, které se nedočkají plánovaných rozvojových aktivit,“ zlobí se mazaný starosta Šindler. Zpětné zrcátko se domnívá, že občané municipalit jsou obětmi vkladových aktivit mamlasů vedení měst a krajů, kteří by nyní měli s péčí řádného hospodáře ztráty uhradit ze svého! 

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík