Volby 2021: Petr Fiala (ODS) ve štábu koalice Spolu

Volby 2021: Petr Fiala (ODS) ve štábu koalice Spolu Zdroj: Reuters

Převoz prezidenta republiky do nemocnice (10. 10. 2021)
Převoz prezidenta republiky do nemocnice (10. 10. 2021)
Převoz prezidenta republiky do nemocnice (10. 10. 2021)
Převoz prezidenta republiky do nemocnice (10. 10. 2021)
Převoz prezidenta republiky do nemocnice (10. 10. 2021)
27
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Trhliny optimismu kamaráda Mirka

Nedávno Zpětné zrcátko potkalo v prostředí, kde zdravého člověka nic dobrého nečeká kamaráda z pravěku vlastního života. Po oprášení vzpomínek se ukázalo, že přátelství s Mirkem má smysl i dnes, byť se naše cesty z rockových studentských klubů později rozdělily po zcela jiných kolejích. Co zůstalo, je zdravý rozum a to, čemu Zpětné zrcátko říká „pozice na stejné straně barikády“. 

Po zjištění, že návrat do života studentských klubů je z řady příčin vyloučen, uvedli jsme v život mimo krátkých občasných setkání pravidelnou výměnu komunikace o stavu našeho těla a hlavně stavu světa. Mirkova komuniké jsou heslovitě stručná a mozaikou ostrých glos i zábavně přehledná. Jedno z posledních vyjadřuje Mirkovy obavy i obavy mnoha jiných Mirků natolik přesně, že se Zpětné zrcátko rozhodlo laskavého čtenáře s jeho textem i reakcí Zpětného zrcátka v dnešním ohlédnutí seznámit:

Nazdar Vláďo,   

tak můj optimismus dostává trhliny. Zase je to obvyklá řežba o pozice, jen ještě zřetelnější. PSP – Pekarová, Richterová, Kovářová – Schillerová by také neměla jít tak dolu s platem. Na ty dva zbývající jsem zvědav, zejména na ANO. ToiMio je ze hry, toť dobrá zpráva. Čekal jsem od Fialy již něco aspoň polostátnického k 8.11., ale zase jen poblil Babiše, sic správně, ale v tuto chvíli je to už velmi málo, je-li Babiš out. Tak jsem zvědav, zda toho Kupku nakonec nezametou (zatím prý dobrý – doprava).

Ta komedie kolem Zemana? Ani v nejbujnějších snech si nedovedu představit, jak to tam vypadalo. Vždyť dědka ti grázlové odstavili i od telefonu. Pouštěli mu třeba rádio nebo televizi?

U nás v obci se cca před rokem povedlo posílit obec o uvolněného místostarostu – muže, který odešel na vlastní žádost z pozice šéfa právního úseku vysokého státního úřadu. Prostě neuměl ty premiérovy dotace! Takže dobrý! On i další kluci jsou ve věku mého Honzy, tak mají ještě chuť něco dělat. Ještě, že se nasrali a vrací se domů dělat něco pořádného. Moc mě to pořád baví a chytly se i pražské náplavy. U nás v obci to prostě chodí jinak. My bývalí strojaři jsme odjakživa považováni – slušně řečeno – za kulturní barbary. Pohybujeme se pořád v pravoúhlých souřadnicích.

Když se něco blbě naprojektuje hned zpočátku, tak to jen nápravnými opatřeními (dříve zlepšovacími náměty) už nikdy na 100% nedotáhneš. Nenatřeš – zrezne – spadne. Blbě spočítáš – spadne, bouchne, ev. zabije a udělá škody. Špatně naměříš, dobře nařežeš, ale stejně si musíš koupit nový materiál. Politik nadělá obrovské škody nejen hmotné, a co? Sorry jako. Jaká je vlastně nutná a nikoliv postačující kvalifikační podmínka pro poslance PSP? Politika a politický marketing jsou také disciplíny, kterým nerozumím.

Moje domácí zlato kočičí se mnou včera a dnes zažilo malou zkoušku na lockdown. Začíná chápat, že po úpravě cen elektřiny se i doma nosí svetr. Bohužel nějak mi zmizel z obzoru Macura, ochránce týraných žen, že by jí to třeba lépe vysvětlil než já a ten svetr jí koupil. To, že mi kvůli pádu elektřiny nešel optický internet a nemohl jsem tedy sledovat tu bídu Slávie v Izraeli, nakonec beru jako malý bonus. Zelené Evropě zmar! Šel jsem tedy do hospody oslavit obnovení dodávky proudu

Přeju ti i nám všem, aby tvoje cesta za Velkou louži byla úspěšná volám: Drž se!

Mirek

Ahoj Mirku,

pokud tvůj optimismus dostává trhliny, nemusí to znamenat katastrofu. Možná jde o trhliny způsobené velkým očekáváním, což neznamená, že jsi pesimistou. Obě tyto polohy vnímání světa nevylučují stejný přístup k věcem života a dějům. Rozdíl mezi optimistou a pesimistou je údajně v tom, že pesimista je jen dobře informovaný optimista. Trhliny tvého optimismu jsou tedy důkazem tvé dobré informovanosti.

Nic jiného, než řežbu o pozice nešlo čekat. Je přirozeným procesem nejen v politice, kde jde o Moc a tentokrát i o moc. Probíhá v každém kolektivu, ať je třídou mateřské školky, mužstvem tvé milované Slavie, pracovním či jen dvoučlenným manželským kolektivem. V politické partaji a najmě mezi různými politickými subjekty je tento proces přímo existenční. Právě desetiletí trvající mrtvolná stabilita komoušů a socanů je přivedla na smetiště dějin.

Na řežbě, která tě znervózňuje, jsou důležitá pravidla, která o pořadí konkurentů rozhodují. Nenapravitelná kvalita současného českého fotbalu i hokeje má také své kořeny v prostředí hráčských kolektivů žáčků, kde se jedinci dostávají do základní sestavy nikoliv podle talentu a hráčských dovedností, ale podle výše příspěvků, které otec malého sportovce posílá klubu nebo trenérovi. Přitom klíčem v úspěchu v oné řežbě, kterou já bych nazval přirozeným evolučním procesem, nesmí být známost, pokrevní bratrství, peníze, půjčka za oplátku, ale jen kvalifikace zájemce o pozici. Kvalifikace ve smyslu jeho schopností výkonu funkce a také smyslu funkce samotné, který má spočívat v jejím prospěchu pro celek.      

Obsazení řídících pozic PSP je jako po každé bitvě věcí dohody vítězů a bylo by mi podezřelé, pokud strany o ty pozice nejevily zájem. Pekarová i Richterová dosud na horních postech exekutivy nebyly a riziko neúspěchu jejich mise ponese primárně partaj. Kovářová jako ministryně školství mně před časem zvlášť nevadila a pohlaví zmíněných dam, pokud hrálo roli při jmenování, mne nechává chladným. Chladným mne nechává dokonce i pohlaví schöne Ály – stejně jako výše jejího platu. Pohnutí ANO ať si rozdělí jak chce funkce a prachy, které mu podle voličů patří. Má-li za ně být místopředsedou PSP schöne Ála s planou růží v čelisti nebo čerstvý sanitář ÚVN Vondráček, je mi fakt šuma fuk. Důležité je, že se svou kvalifikací úrovně účetní JZD už nebude řídit státní finance.

Koneckonců, tak dlouho si komouši mysleli „Jak je důležité míti Filipa“, až seznali, že Oskar Wilde měl při psaní na mysli zřejmě jinou taškařici. Socani, jimž nevyšla strategie „kde nechal Babiš díru“ nyní také zjišťují, že „není pravda odvěká, že šaty dělaj´ člověka“ a Hamáčkovy červené mikiny žerou už jen moli v jeho šatní skříni.

Pozor na předčasnou radost – ze hry není ani ToiMio, ani Babiš. Jen sbírají síly po nárazu na zeď. Zábavná sice může být erotická show, v níž si vzájemně budou dávat jazyk a flákanec Foldyna s Volným, ale na to, aby podobné existence vypadly ze hry, musí vypadnout ze hry ti, kteří je volí. Vedou k tomu dvě cesty. V té rychlé platí, že se bude za účast ve volbách platit nebo bude pro voliče povinná zkouška z historie, matematiky a jazyka českého. Kdysi zkouška analfabetizmu fungovala úspěšně. Koneckonců, nemůže-li blbej řídit auto, jak může rozhodovat svou volbou o řízení státu, natož ho řídit.

S tvou výtkou, že měl Fiala něco státotvorného sdělit národu dřív, než se ujme státu, tak trochu nesouhlasím. Chápu, že potřebuješ doplnit sklenku optimismu, ale státotvorných prohlášení jsem měli v posledních letech až moc.  A navíc, 8. 11. ještě nebylo!  Pokud výtkou, že „Fiala zas jen poblil Babiše“, máš na mysli komentář toho, že se expremiér nezapřel a bleskově hází před palubu všechny, kteří ho podle něj zradili, zklamali nebo jsou vinni jeho nevítězstvím, pak není od věci to připomenout.

Zbytek tvého memoranda je přirozený Orbis sensualium pictus, nad nímž netřeba zoufat, ala naopak doufat. Zdar Nazdar!

vm

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík

Video placeholde
Vystrčil po zprávě od lékařů: Prezident není schopen práce, prognóza je nejistá • Blesk - Aleš Brunclík