Ruská vakcína Sputnik V.

Ruská vakcína Sputnik V. Zdroj: Reuters

Koronavirus v Rusku: Očkování vakcínou Sputnik V.
Koronavirus v Rusku: Očkování vakcínou Sputnik V.
Koronavirus v Rusku: Očkování vakcínou Sputnik V.
Koronavirus v Rusku: Očkování vakcínou Sputnik V.
Koronavirus v Rusku: Očkování vakcínou Sputnik V.
16
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Vakcína „Koněvova pomsta“ je už na cestě, varuje ruská ambasáda

Ubohost domácí politické scény dosáhla minulý týden dalšího vrcholu. Ubohé není jen to, co představitelé státu říkají a konají, ale spíše fakt, že si to ještě stále většina občanstva země nechá líbit.

Je lhostejné, zda tak činí za koblihu, žebračenku nebo z frustrace nad svým životem a z toho plynoucí potřebou pomstít se úspěšnějším. Čím obludnější lež je této skupině předložena, čím arogantnějším chováním „věrchušky“ je ponížena a čím víc je zahanbena studem z chování těch, kteří ji mají reprezentovat a vést, tím vděčněji líže ruku s onou koblihou i žebračenkou, aby vzápětí žádala vyloučení „nepřizpůsobivých“ – ale vždy rasově, etnicky či jazykově odlišných.

Absolutní neschopnost vlády dovedla zemi do situace, která ohrožuje existenci a přežití společnosti v míře, pro niž nejpřesnějším označením je masakr. Je lhostejné, zda je na vině u vlády prospěch jejích členů, u prezidenta paralyzující nenávist za vlastní vinou způsobený zdravotní stav a malou lásku okolí či pouhé lemplovství.

Zatím stále ještě žijeme ve svobodné společnosti, kde volby jsou cestou k výběru nejlepších z nás. Pokud rovnice této hanby nevadí voličům, je výsledek v pořádku – patří nám to! Otázkou zůstává, jak si ho zaslouží naše děti a vnuci.

I kdyby zítra bylo řečeno „Dost!“, bude trvat celá desetiletí, než napravíme mezinárodní sebevraždu spáchanou úředníky Strakovy akademie a hradčanskou samohanu bez potěšení, které jinak tento úkon v soukromí přináší. Dlouhé minuty jsme sledovali minulý týden Piláta, jak si myje ruce a pokorně vyjmenovává chyby, které „spáchala vláda“, ač se donedávna kasal úspěchy, kterých dosáhl „já sám“. Pointou nebyl virtuální výstřel v pracovně či stejně virtuální skok z okna, jak by se dalo očekávat. Přišla jen výzva: „Když jsem nerad přiznal, jak mi to napsal Mára, že jsem zmastil všechno, co šlo, dejte mi znovu šanci! Je ještě spousta věcí, které se dají zmastit také.“

A jak řekl, tak udělal! Po cestách, lesích a polích pobíhají za miliony z našich daní tisíce drábů, lustrujících prostý lid, kam jde, proč tam jde a co tam bude dělat. Zda na robotu, dělat něco pro obec nebo jen obcovat s partnerem.

Zpětné zrcátko nabízí řešení v podobě totálního lockdownu, který bude vyhlášen během příštího zahájení vlády. Podle tohoto nařízení stavu nejvyšší nouze bude až do 7. října pohyb členů vlády omezen jen v hranicích zahrady Strakovy akademie s tím, že přibližovat se k plotu bude povoleno na vzdálenost 5 metrů. Styk ministrů, poradců a úředníků s rodinami bude omezen jen na on-line komunikaci a návštěvy budou povoleny jen těm stranickým kolegům, u nichž je ve veřejném zájmu následná sedmiměsíční karanténa. Pro ty vládní činitele, u nichž hrozí recidiva producírování se na tiskových konferencích a vystupování v médiích, se okamžitě zavádí povinné nošení roubíků a za nedostačující se považují roušky bez ohledu na počet vrstev. Pro udržení psychické kondice budou i nadále tiskové konference a mediální diskuze snímány kamerami, ale vysílány jen tzv. „do zdi“, tedy ve smyčce na záznamový pás. Koordinátor popularity mezi lidem bude během projevů přimíchávat potlesky, oživení v sále a skandování „Ano, ať žije ANO! Jermanová na Hrad! Škromach do každé vany! Hamáček je pašáček!“

V zájmu genderové rovnosti bude věnována zvýšená pozornost ženskému elementu vlády. Ministryně Schillerová bude pověřena vedením zrcadlového Bludiště Petřín, aby věděla, kdo je na světě nejkrásnější. Venezuela Maláčová bude z houpacího koně rozhazovat zlaťáky hladové žebrotě, kterou sehraje soubor herců zavřených divadel. Klára Dostálová bude do doby, než pro ni bude nalezeno vhodnější využití, držet bránu zahrady proti útočícím lockdownistům, požadujícím výjimku pod záminkou, že jsou politickými pendlery. Komentované projížďky The Government Safari budou pro veřejnost přístupné od 1. dubna do 30. září denně mezi 10:00 a 17:00. Speciální režim na základě on-line objednávek bude mít Vládní okénko, ke kterému si budou moci zákazníci objednat vládního činitele či politika, který jim dle předem zaslané objednávky v pětiminutovém vstupu zrekapituluje svá největší moudra. Speciální režim i cenu pak bude mít Live okénko s premiérem, který v něm bude živě bez přípravy komentovat aktuální dění a prezentovat plány a vize na řízení státu jako firmy v příštích dnech.

„Česko se kvůli neúspěšnému boji s pandemií covidu-19 stalo malým ostrůvkem zkázy a beznaděje, kde počty nakažených i obětí rostou do závratných výšin. Proč takový osud potkal relativně bohatou zemi se silným zdravotnictvím, demokraticky zvolenou vládou a přístupem k vakcínám, je ale obtížné vysvětlit,“ uvedla CNN ve své analýze. „Ke katastrofě vedly desítky menších pochybení, špatných rozhodnutí a komunikačních omylů,“ uvádí CNN.

Ty omyly ale mají svá jména, dodává Zpětné zrcátko – Prymula, Faltýnek, Nejedlý, Mynář, Zeman, Paroubek, Husák, Vojtěch, Babiš, Monika, Hamáček, Filip, Schillerová, Maláčová a desítky dalších. Jména, která by si měli číst ve frontách před potravinovými bankami, na lůžkách JIP, v obavách o analfabetizující se budoucí generace a při kladení květin na hroby voliči ANO, ČSSD a KSČM. Všechna hrůza a zmar, kterou si CNN nedokáže vysvětlit, má dva důvody – loňské a letošní volby. Nejde o vládní omyly, jak fňuká premiér, jde jen a jen o vládní strategii podřízenou jedinému cíli: vyhrát volby a vést nás dál tam, kde „bude líp“, i kdybychom měli všichni chcípnout. 

Andrej Babiš se stal hromosvodem, ale neměli bychom zapomenout na ty, co mu na cestě do srabu a neštovic pomáhají. Ale co čekat, když si vybral za partnery křiváky a parazity. První opustili palubu křižníku ANO komouši, jak krysy zmizeli na smetišti dějin, kde budou čekat na novou příležitost. Z kómatu se probrali bohumínští socani, aby náhle naléhavě žádali odchod strany z vlády.

„Fuj, styďme se!“ volá Svatopluk Němeček, od ledna 2014 do listopadu 2016 ministr zdravotnictví, a připomíná, že bohumínská organizace patří v posledních dvaceti letech k nejúspěšnějším. Škoda, že si nevzpomněl i na tzv. Bohumínského usnesení z 27. sjezdu ČSSD v dubnu 1995, podle něhož „Sjezd potvrzuje platnost závěrů… o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extremistickými politickými stranami. Vylučuje tak spolupráci se SPR – RSČ, SČK, MNS, LB, SDL a – světe, div se! – KSČM!“ 

Bohužel se na chvíli probral i prezident Miloš Zeman a hned několikrát zacloumal veřejným prostorem. Začíná prý k pohybu čím dál častěji užívat vozík a uvedl také, že si koupil nové chodítko. Zpětné zrcátko se cítí potěšeno tím, že prezident přece jen na jeho doporučení změnil dopravní logistiku přesunů. Vyslovil očekávání, že epidemie covid-19 skončí v září, jednak prezident odhaduje, že v té době covid-19 sám odejde za Zemanovou cukrovkou a podle prezidentova odhadu bude také tou dobou velká většina populace proočkována: „Věřím, že i ta lehce dementní skupina, která to nechce, změní svůj názor,“ prohlásil Zeman.

Zpětné zrcátko zase věří, že se tomuto Zemanově vzkazu dostane pozornosti i v Institutu Václava Klause. Hlava státu také řekla, že do Česka brzy dorazí ruská vakcína Sputnik, o níž Zeman požádal ruského prezidenta Putina. Miloš Zeman tak učinil s odvoláním na varování ruské ambasády, která do Česka posílá vakcínu pod obchodním názvem Koněvova pomsta!

Prezident pak přednesl na téma výhod a nevýhod jednotlivých vakcín obsáhlou sentenci svých vývodů.

Miloš Zeman nezapomněl ani na ministra Blatného, kterého by vyměnil, protože je vyčerpaný a prezident na něm pozoruje syndrom vyhoření. To se to ovšem mluví člověku, který sám je v Evropě přezdíván jako Mr. Nimble.

Andrej Babiš odmítl debatu o změně Blatného, takže je jen otázkou času, kdy poletí. „Snažím se pomáhat panu ministru zdravotnictví, který je pod obrovským tlakem.” řekl Babiš. Tak jestli v tom nebude zakopán pes!

Dvě zprávy závěrem: po nejasnostech stran výjimek v zákazech otevření služeb mají nakonec květinářství otevřeno, aniž by to souviselo s tím, že patří do holdingu, který patří do svěřeneckých fondů, které nepatří Andreji Babišovi.

Pandemie covid-19 posílila dramaticky ve Finsku. A to tam ještě není exministr Adam Vojtěch velvyslancem – pak teprve budou Finové čumět!

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík