Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Pár tipů, jak ochránit dítě před nevolností na cestách. Zkuste zázvor a seberte tablet

Letní cestování může hodně znepříjemnit cestovní nevolnost, kterou trpí především děti, ale někdy i dospělí. Máme pro vás několik rad, jak se jí pokud možno vyhnout.

Cestovní nevolnost se odborně nazývá kinetóza a obvykle vzniká při cestování autem, autobusem, lodí, vlakem a letadlem. Nejčastěji se objevuje u dětí ve věku 4–10 let, takže není divu, že ji máme spojenu s obdobím letních prázdnin, kdy s nimi často cestujeme.

Kinetóza je následek toho, že mozek nezvládá dávat do souladu všechny informace důležité pro rovnováhu těla. Takže zatímco třeba v autě dítě vidí, že se před jeho sedačkou nic nehýbe, z vnitřního ucha dostává jeho mozek informaci, že se jeho organismus hýbe. Následkem toho pak vznikají  nepříjemné pocity, které mohou vyvolat například zvracení.  

Pediatr z kliniky Canadian Medical MUDr. Petr Žáček, MBA, radí, abyste dítěti, které obvykle trpí kinetózou, naordinovali poslední noc dlouhý spánek, aby si dostatečně odpočinulo. Před cestou by mělo jíst něco "lehčího", rozhodně se nedoporučují uzeniny, sýry a čokoláda. A nedávejte mu před ani za jízdy sycené nápoje, vhodnější je například čaj.

Optimální je nepoužívat dopravní prostředek, který u dítěte kinetózu vyvolává, ale to samozřejmě není vždy možné. "V autě je nejlepší, aby dítě sedělo na předním sedadle, kde může během jízdy sledovat horizont před sebou. To je ale samozřejmě možné pouze tehdy, když jsou splněny podmínky dané předpisy. Ve vlaku doporučuji sedět po směru jízdy, v letadle v přední třetině kabiny a na lodi ve střední třetině na dolní palubě, pokud možno s výhledem z okna," radí Žáček.

Vhodnější je také cestovat v noci, kdy je systém rovnováhy méně aktivní a dítě snadněji usne. "Pomáhá také zavřít oči během jízdy nebo mu můžeme pomoci soustředit se na jiný podnět, třeba společným zpíváním či slovními hrami. Naopak se snažte zamezit čtení za jízdy či sledování mobilu nebo tabletu. Myslete také na vhodné mikroklima v dopravním prostředku - pomáhá, když je chladněji a proudí vzduch. Jede-li autem, dělejte často zastávky a s dítětem si projděte, nebo mi vymyslete jinou fyzickou aktivitu," zdůrazňuje Žáček. Ale ani dodržení všech opatření nemusí nakonec stačit, proto mějte při sobě  neprůhledný pevný sáček a vlhčené ubrousky.

Z léků Žáček doporučuje známý Kinedryl, který se má podávat 60 minut před cestou a při dlouhé cestě je možné to po třech hodinách zopakovat, či Promthazin, který zklidňuje a působí i proti nevolnosti a zvracení. "Pro mladistvé od 15 let a dospělé je určena žvýkačka Travel gum, která se má žvýkat deset minut zhruba čtvrt či půl hodiny před cestou. Nesmí ji ale gravidní a kojící ženy," dodává. Jako prevenci lze použít i přírodní prostředky, jako je zázvor - například zázvorové žvýkací bonbóny a zázvorové žvýkačky.

Kinetóza může vzniknout i v situacích, které jsou v protikladu k cestování: naše tělo je v klidu, ale pozorujeme jiný pohyb, například proud vody pod mostem, na kterém stojíme, nebo trojrozměrnou projekci v kině. "Během přirozeného pohybu, jako je chůze a běh, se kinetóza nevyskytuje a pokud se přesto její příznaky objeví, je potřeba zajít k lékaři, protože příčinou může být nějaké onemocnění," uzavírá Petr Žáček.